Elismerésben részesült a Madas László Erdészeti Erdei Iskola

A Föld Napja alkalmából Pro Natura Emlékplakettet adományozott a Földművelésügyi Minisztérium a Pilisi Parkerdő Zrt. Madas László Erdészeti Erdei Iskolájának. A kitüntetésnek nemcsak a díjazottak örülhettek a Budatétényi Rózsakertben tartott rendezvényen, hanem a szabadtéri programokon résztvevő gyerekek és családok is, akik testközelből ismerkedhettek meg az erdei iskola érdekes környezeti nevelési programjaival.

A visegrádi Mogyoró-hegyen működő erdei iskolát a névadó Madas László, a Pilisi Parkerdő első vezérigazgatója alapította 1988-ban, pontosan 30 évvel ezelőtt, így korát megelőzve biztosított intézményi kereteket a környezeti nevelési munka számára. A visegrádi iskola nemcsak Magyarországon, hanem európai viszonylatban is az elsők közé tartozik, az itt kialakított erdőpedagógiai módszertant később számos hazai és külföldi hasonló intézmény vette át, és azóta is sikerrel alkalmazza. Az erdőpedagógia lényege a természettel való közvetlen találkozáson keresztül történő tanulás, és az erdei életközösség minden szereplőjével kapcsolatban álló erdész személyének bevonása a nevelő munkába. A Madas László Erdészeti Erdei Iskola oktatói alapító tagjai az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola szakosztályának, amely jelentős részben az itteni tapasztalatokra alapozva szélesítette országos mozgalommá az erdészeti erdei iskolák hálózatát, melynek jelenleg negyven intézményében évente 80 ezer gyereket oktatnak a természet tiszteletére.

A visegrádi Mogyoró-hegyen az erdei iskola kialakítása szerves része volt annak a parkerdei koncepciónak, ami a mai napig szolgálja a főváros környéki lakosság egészséges kikapcsolódás iránti igényét. Eszerint az erdőgazdaság stabil gazdálkodásából származó eredményt a természetjáró infrastruktúra működtetésére és a környezeti nevelési feladatok ellátására fordítják. Az alapításkori időszak szellemi erejét mutatja, hogy az erdei iskola és a környező kirándulóközpont épületeit Makovecz Imre tervezte, így az organikus építészet jelentős emlékeinek számítanak. Az erdei iskolában évente mintegy 6000 gyereket fogadnak, a három vagy öt napos programokon résztvevők száma a harminc éves működés alatt megközelíti a kétszázezer főt. Napjainkban már a 80-as, 90-es évek erdei iskolásainak gyerekei térnek vissza a programokra, ami jól jelzi a környezettudatosságra nevelő munka eredményességét.

A díjat a Madas László Erdészeti Erdei Iskola részéről Békefi Andrásné erdei iskola vezető, és Schaub Gáborné erdőpedagógus, valamint a működtető Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének részéről Némedy Zoltán erdészetvezető vették át.

A Földművelésügyi Minisztérium Föld napi rendezvényét a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közösen szervezte meg a Budatétényi Rózsakertben, ahol a sok érdekes program között a magyar állami erdőgazdaságokat a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselte a magyar erdőket bemutató, kicsiknek és nagyoknak szóló ismeretterjesztő feladatokkal.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: