Így készíts egyszerűen és gyorsan méhecske hotelt a beporzó rovarok védelmében

Méhek nélkül nincsen élet a földön, hiszen a beporzáshoz elengedhetetlenek ezek a kis rovarok, amelyekre kertünk gyümölcsfáinak is nagy szüksége van. Egyedszámukat azonban folyamatosan tizedeli az emberi tevékenység, éppen ezért fontos, hogy próbáljunk mindent megtenni védelmükben. A magányosan élő fajok számára bárki készíthet méhecske hoteleket, néhány perces munkával máris beporzóbaráttá alakíthatjuk kertünket.

A méhecske hotelek készítése különösen fontos azokon a helyeken, ahol a rovarok előszeretettel költöznek be a házak zugaiba, amit a legtöbb lakó érthető módon nem kedvel, így a zümmögő kis állatokat kikergeti otthonukból, megszünteti élőhelyeiket. Ha azonban egy kis időt rászánunk, és kertünkben többfelé is elhelyezünk néhány méhecske hotelt, akkor máris jó alternatívát ajánlunk a változatos méretű ízeltlábúaknak.

Az interneten kutatva sokféle méhecske hotelt találunk, a legegyszerűbb, ha valamilyen üreges növényi részt, például a nád vagy a gyékény szárát egy csokorba fogjuk, összekötjük, és fellógatjuk vagy rögzítjük valahova. A legbonyolultabb méhecske hotelekhez felhasználhatunk tobozokat, fakérget, az előbb említett nádat, gyékényt, és ezeket vegyesen építjük be egy fakeretbe. Ilyeneket egyébként néha lehet látni üzletekben is – találkoztunk már hasonlóval az Aldiban és a Jyskben is. Ha tehát nincsen kedvünk barkácsolni, akkor készen is vásárolhatunk.

Darabolt és hasított tűzifa – Méhecske hotel házilag, egyszerűen, könnyedén

Mi úgy döntöttünk, hogy idő és nehézség tekintetében a kettő közöttit valósítjuk meg, a nádcsokor ugyanis nem annyira időtálló, míg a másik változat bonyolultabb, nem feltétlenül tudja mindenki elkészíteni saját maga. Éppen ezért darabolt tűzifából készítettünk otthont kertünk beporzó rovarjainak.

A méhecske hotelhez nincsen szükség semmi másra, csak egy darab tűzifára (mi egy hengeres fát hasítottunk ketté, így két külön helyre tudtuk rakni), és egy fúróra. Utóbbihoz viszont többféle fúrófej is szükséges a 1 centiméterestől a néhány milliméteresig. A magányosan élő méhfajok ugyanis nagyon változatosak. Gondoljunk csak például a nagyméretű poszméhekre, a fadongókra vagy éppen a különböző faliméhekre. Mindegyiknek más-más méretű lyukra van szüksége.

Az egész művelet gyakorlatilag annyi, hogy a tűzifa mindkét végébe lyukakat fúrunk a különböző méretű fúrófejek segítségével. Arra figyeljünk csak oda, hogy a költőüregek mélysége 3-10 centiméter közötti legyen.

Amint ezzel készen vagyunk, alapvetően be is fejeződött a munka, hiszen a méhecske hotelünk készen áll arra, hogy vendégeket fogadjon.

A tűzifából készített méhecske hotel azért is praktikus, mert könnyen mozgatható, akár egy lakótelepi lakás ablakpárkányára is kihelyezhető, de a kertben is szépen beleolvad a környezetébe.

Amennyiben egyébként valakinek az jobban tetszik, egy félbevágott tűzifa kugli esetében akár a hasított részre is elhelyezhetők a költőüregek. A méhecske hotelek egyik kiváló tulajdonsága, hogy a rovarokat leginkább csak a lyukak mérete érdekli, a külalaknak tehát csak a fantázia szab határokat. Készíthetünk a rönkre kis tetőt, fúrhatunk lyukat az aljába, amibe lábaknak való ágakat dughatunk. Egyszóval mindenki kedve, igénye és ideje szerint készíthet magának méhecske hotelt. Persze soha ne felejtsük el, hogy mindez nem magunkért, hanem a méhekért van.

A méhecske hoteleket tavasszal minél előbb helyezzük ki a kertbe vagy az ablakunkba, sőt egész évben kint hagyhatjuk, így legalább nem késhetünk el a kirakásával.

De mi történik a méhecske hotelekben?

Természetesen nem arról van szó, hogy a méheknek csak egy-egy éjszakára vagy az eső elől kell menedék. Ennél sokkal nagyobb segítséget jelent számukra egy méhecske hotel, azt ugyanis költőüregként használják. A rovarok virágport vagy megbénított hernyókat, bogarakat, pókokat hordanak a lyukakba, amibe aztán a petéket is lerakják. Végül a lárvák védelme érdekében lezárják az üreg bejáratát, legtöbbször sárral. Ebből aztán az is jól látszik, ha munkánknak eredménye van, hiszen napról napra egyre több fúrt járatot tapasztanak be a méhek.

Az így kikelő, fejlődő rovarok aztán gyümölcsökkel, zöldségekkel hálálják meg a törődésünket, hiszen részt vesznek majd a beporzásban. Barack, alma, körte, paradicsom… Minden termés ízletesebbé válik, ha tudjuk, hogy a “saját” méheink is segítették a beporzást.

A madárodúk mellett tehát érdemes méhecske hoteleket is elhelyezni otthonunk közelében.

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: