A csillagok világába kalauzolnak hazánk nemzeti parkjai (+Programok)

Ahogy már korábban jeleztük olvasóinknak, csillagsétákat rendeznek a magyarországi nemzeti parkok a Nemzetközi Sötét Égbolt Hete kezdeményezéshez csatlakozva. Április 13. és 15. között az érdeklődőket távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolják szakképzett túravezetők segítségével. Az Erdeiprogramok.hu most elhozta a kezdeményezéshez kapcsolódó összes programot!

Csillagösvény Répáshuta felett (fotó: Novák Richárd, BNPI)

A csillagséták programsorozat a szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon és az előadás jellegű programokon keresztül bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába. Íme, a kapcsolódó események:

Csillagos ég Szilvásváradon

Időpont: 2018. április 13. péntek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság esti szakvezetésre várja az érdeklődőket a szilvásváradi Milleniumi tanösvényen. A program során a kalapati kilátónál is lehetőség lesz a távcsöves csillagászati megfigyelésre.
Részletes program>>>

A Hiúz nyomában a Börzsönyben

Időpont: 2018. április 13. péntek

Sötétedés után csillagász szakemberek segítségével megfigyelhetjük a tavaszi égbolt csillagképeit a Börzsöny felett – többek között a Hiúz (Lynx) csillagképet is, amely pont a program napján fog a fejünk felett delelni!
Részletes program>>>

A csillagos égbolt titkai a borsodi dűlőben

Időpont: 2018. április 13. péntek

Távcsöves bemutatásra hívja az érdeklődőket április 13-án, pénteken a Stella Sopron és a Fertő-Hanság Nemzeti Park. Fedezd fel te is a csillagos égbolt titkait!
Részletes program>>>

Az éjszaka fényei Boronkán

Időpont: 2018. április 14. szombat

Az éjszakai túrán (kedvező időjárás esetén) csillagász segítségével ismerkedünk az égbolt látnivalóival. A széles réten fölénk terülő csillagos égbolt alatt találkozhatunk az éjszaka élővilágával és szembesülhetünk a fényszennyezés problémájával.
Részletes program>>>

Barangolás a bakonyi égbolton

Időpont: 2018. április 14 . szombat

A csillagászok lézertollal mutatják meg az aktuális csillagképeket, s a csillagda kupolájában távcsövekkel vehetjük szemügyre az érdekesebb csillaghalmazokat, galaxisokat, színes csillagpárokat, bolygókat. Az érdeklődők felhős időben rendhagyó tárlatvezetésen és planetáriumi programon vehetnek részt a csillagdában.
Részletes program>>>

Pásztorok és csillagok  a Hortobágyon

Időpont: 2018. április 15. vasárnap

A csillagos ég ismerete a pásztortudás szerves része volt. A szabad ég alatt dolgozó emberek éjszaka így tájékozódtak, az égitestek állása szerint legeltettek és végezték a napi teendőket. Az ehhez kapcsolódó érdekességeket osztja meg a kutatást végző előadó a hallgatósággal.
Részletes program>>>

Csillagséta a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Időpont: 2018. április 14. szombat

A Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi területének és annak élővilágának bemutatása, sötétedés után pedig ismerkedés a csillagos égbolt csodáival.
Részletes program>>>

Séta a Hegyháti Csillagvizsgálónál

Időpont: 2018. április 14.

Különleges csillagséta vár kicsiket és nagyokat egyaránt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében. Az érdeklődők előadást hallhatnak a csillagászatról, majd lehetőség lesz megtekinteni a csillagos égboltot.
Részletes program>>>

Csalogányok éneke és csillagséták a túzokok földjén

Időpont: 2018. április 14.

Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontnál feltérképezhetik az érdeklődők a puszta tavaszi élővilágát és madárodúkat készíthetnek, melyeket aztán ki is helyeznek majd.
Részletes program>>>

Reméljük olvasóink is kedvet kapnak valamelyik programhoz, amennyiben további események közül is válogatna, érdemes benézni az eseménynaptárunkba. Hétvégén várnak hazánk nemzeti parkjai!

Fotó: Ladányi Tamás

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: