Meggyűrűzött gólyák érkeztek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba

A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársainak örömére olyan gólyák is érkeztek tavasszal a megyébe, amelyeket fiókakorukban meggyűrűztek.

(Kép forrása: nyirka.hu)

– Sorra érkeznek megyénkbe a gólyák Afrikából, téli tartózkodási helyükről. Öröm, ha közöttük olyanokat találunk, amelyeket meggyűrűztek. Több ilyen gólyára is leltünk a minap: az egyiket a németországi Oettingenben jelölték még 2008-ban. Először 2011-ben Kónyban láttuk, akkor még nem költött, de tavaly Győrsövényházán már fiókát is nevelt. A másik a vitnyédi fészekben nevelődött, ott gyűrűztük meg – közölte Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési osztályvezetője.

– Tavaly találtuk meg fészkelőként Kisfaludon, s idén is visszaérkezett már. Érdekessége, hogy 2014 áprilisának végén Szombathelyen látták fészekben, június végén pedig Csákváron. A harmadik – szintén német gyűrűs – példányt Gyórón fényképeztük le. Még nincs ismert magyarországi előfordulása, most várjuk a hiddeensee-i gyűrűzőközpontból az adatait. Még egy titokzatos gólyát is észleltünk: régi, nagyon kopott alumínium jelölőgyűrű volt a lábán, feliratának csak egy részét sikerült kisilabizálni. Valószínűleg Csehországból származik, reméljük, sikerül pontosan beazonosítani.

A szakemberek minél többet szeretnének megtudni a gólyák vonulási útvonaláról, viselkedéséről, élettartamáról, pár- és területhűségéről, élőhely-választásáról. Ehhez jó támpontot biztosít a madarak azonosíthatósága, a gyűrűzés. A fiókákat pár hetes korukban látják el ezzel, az adatsor távcsővel viszonylag könnyen leolvasható. Amely gólya tavaly látta meg a napvilágot, az idén nem, csak jövőre tér vissza Afrikából. A szülők azonban újra felnevelnek majd egy újabb fészekaljnyi fiókát a régi fészkükben.

– A gólyák nagy távolságokat tesznek meg vándorlásuk során. Januárban egy Darnózseliben költő, meggyűrűzött madarat találtak sérülten Dél-Afrikában. Ez pontosan 9003 kilométeres távnak felelt meg, ez tartja az országos rekordot – folytatta Pellinger Attila. – Megyénkben mintegy 230 gólyafészek található, amelynek 20–25 százaléka marad üresen. Lakói vagy a vonulás során pusztultak el, vagy a környező magasfeszültségű vezetéksor valamelyik oszlopán szenvedtek halálos áramütést. Az üresen maradó fészkekre gyakran akad új lakó, valamelyik fiatal gólyapár alapít családot benne. Megyénkben a gólyák száma – évről évre – ötszáz körülire tehető.

(Gosztonyi Miklós, kisalfold.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: