Uráli bagoly fészkel a Körös-Maros Nemzeti Parkban?

“Bár a fészket még nem találtuk meg, mégis jó esély van arra, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Vésztő-Mágor környéki erdőkbe beköltözött az uráli bagoly” – áll az igazgatóság közleményében. 

Madárbarát állampolgárok jelezték a napokban a nemzeti park igazgatóságnak, hogy Szeghalom és Vésztő között, a műút mellett találtak egy legyengült madarat. Biztonságos helyre, egy dobozba tették és átadták a nemzeti park munkatársának. A

madarat beszállítottuk a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra, ahol megállapították, hogy egy uráli bagoly tojóról van szó. Mellén már kialakultak a kotlófoltok, ami azt jelzi, hogy hamarosan költésbe kezd, vagy már költ is. Szerencsére nem történt komoly baja, hamar erőre kapott, így néhány óra elteltével már szabadon is engedhették azon a helyen, ahol rátaláltak.

Fotó: Lengyel Tibor, KMNPI

A madár 2-3 perc tétovázás után felröppent és eltűnt a Vésztő-mágori erdők sűrűjében. A kotlófoltokból ítélve ez a tojó nagy valószínűséggel a környéken költ.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban uráli bagoly eddig még nem rakott fészket. A faj Magyarországon csak a hegyvidéki erdőkben költ, hazai állományát 150-250 párra becsülik. Elsősorban rágcsálókkal, főként mezei pockokkal táplálkozik.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: