Összefogás a fehér sáfrány fennmaradása érdekében

A téli fagyok elmúltával szinte mindannyian sürgetően várjuk az első virágok megjelenését. Ekkor tájt nyílik az Alpokalján egy szerény megjelenésű, bájos krókusz, a fehér sáfrány.

Hófehér leplek közt bújó aranysárga bibéjét rovarok porozzák be, magjait hangyák terjesztik. Míg ez az alig néhány centiméteres növény tőlünk nyugatra gyakorinak mondható, Magyarországon kizárólag Kőszegen fordul elő. Hazánkban védett növény, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Természetes állományait feltételezhetően a Gyöngyös-patak szállította hozzánk, de mesterséges telepítések is ismertek. Több ezer példányt számláló populációja a Kőszegi Tájvédelmi Körzet részét képező Alsó-réten él, kisebb egyedszámban a Király-völgyben találkozhatunk vele. Az alsó-réti területet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás alapján évtizedek óta a Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumrendszeres és kíméletes kaszálással példásan kezeli.

Megközelítőleg az ezredfordulóig csak irodalmi utalásokat olvashattunk arra vonatkozóan, hogy a Rőti-völgyben is megtalálható. A Vas megyei Víz- és Csatornamű Zrt. (VASIVÍZ ZRt.) telepén sikerült újra rátalálni az akkor több százas egyedszámra. Mivel a szakemberek az évek során az állománynagyság erős ingadozását figyelte meg, szükségét érezték, hogy a populáció fennmaradása érdekében intézkedéseket tegyenek. Általánosságban elmondható, hogy a fajok eltűnését okozó tényezők között elsők között szerepel az élőhelyek megszűnése, illetve degradálódása, ezért e konkrét esetben is az élőhely megfelelő kezelésével szeretnék biztosítani a faj számára az optimális életkörülményeket.

Ennek érdekében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a VASIVÍZ ZRt. vezetőivel, dolgozóival élő kapcsolatot ápol, akik együttműködve, természetvédelmi szempontú javaslatokat figyelembe véve igyekeznek fenntartani az értékes faj élőhelyéül szolgáló gyepet. Kerülik a vegyi anyagok kijuttatását, a gépjárművek által okozott taposást, rendszeresen kaszálnak és eltávolítják a szerves anyagot (lomb, széna) az élőhelyről. 

Reméljük, sikerül megőriznünk a fehér sáfrányt – nem csak – Kőszeg számára.

(Kóródi Blanka – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: