Felvette Rotter Lajos nevét a Hármashatár-hegyi Turistaház

A főváros környéki természetjáró szervezetek vezetői és a hazai vitorlázó sportrepülés képviselői jelenlétében, ünnepélyes keretek között vette fel Rotter Lajos nevét a Hármashatár-hegyi Turistaház. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2016-ban felújított, és azóta egyre népszerűbb természetjáró szálláshelyének névadóját a Pilisi Természetjáró Civil Fórum keretében tartották, ahol a térség parkerdeinek jövőbeli fejlesztéseiről egyeztettek a résztvevők.

Rotter Lajos hazai és nemzetközi viszonylatban is a vitorlázórepülés megteremtőjének számít. Egyszerre volt repülőket építő tervező, eredményes sportember és lelkes természetjáró. Az ő kezdeményezésére létesült a Hármashatár-hegyi Vitorlázó Repülőtér, épültek meg a hangárok, és az a pilótaszállás, amely napjainkban turistaházként megújulva várja a látogatókat.

Rotter Lajos, aki természetbarát volt gyermekkorában a család Pesthidegkúti birtokán kapta az első élményeket, az érintetlen természeti környezetről és annak megóvásáról. A jó példát a szülők és a nagyszülők adták, később ez a cserkészmozgalomban teljesedett ki. Rengeteget kirándultak a Pilisben, télen még sítúrákat szervezett.

Az ünnepségen Ungár László, a Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány alapító tagja ismertette Rotter Lajos életútját és a repülésben elért eredményeit, amelyeket a turistaházat üzemeltető Budakeszi Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával készült színvonalas tablókon és kiadványokban is végigkísérhetnek az érdeklődők. A turistaház új névtábláját a Rotter-család tagjai, Rotter Zoltán és Rotter Norbert leplezték le, akikkel együtt a résztvevők Rotter Lajos szobra előtt is tisztelegtek.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: