Itt az első tojás a gemenci fekete gólyák fészkében (+képek)

Tóbiás és Sára, a híres gemenci fekete gólyapár fészkében a mai napon megjelent az első tojás, így néhány nap múlva, húsvétkor, várhatóan már 3-4 tojás költését kezdhetik meg a szülők. A gólyacsalád mindennapjait a webkamerákon keresztül bárki nyomon követheti. Most ráadásul tovább bővülhet a szakemberek és érdeklődők tudása a fekete gólyákról, hiszen az egyetlen jeladóval ellátott gólya, Zoltán, most egy olyan fészekbe költözött be, amelyik szintén kamerával felszerelt.

Tóbiás március 2-án szállt le gemenci fészkére, évről-évre ő érkezik meg elsőként hazánkba. Párja, Sára március közepén jött meg és rögtön nagy munkába kezdtek, hiszen ezen a télen erősen megrongálódott a fészkük. A károkat azonban hamar helyreállították, ezt bizonyítja a mai tojásrakás is. A gólyapár az elmúlt 4 évben 10 fiókát nevelt fel a fészekben.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével 2013-ban szereltek fel fészekkamerákat, azóta követhető nyomon a gólyapár élete.

Tavaly közel félmillió alkalommal látogattak el az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapjára, hogy bepillanthassanak ezeknek a fokozottan védett madaraknak a mindennapjaiba. A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja is rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

Idén tovább bővülhet ismeretünk a fekete gólyákról, hiszen egy másik gólya, Zoltán – akinek mozgását eddig GPS jeladó segítségével követhették nyomon a szakemberek és a nagyközönség az erdőgazdaság weboldalán – egy olyan, eddig elhagyott fészekbe szállt, amelyik szintén kamerával felszerelt. Itt ugyan nem élő adásban, de szintén megfigyelhető lesz egy gólyapár élete. A Gemenc Zrt. rendszeresen nyilvánosságra hozza majd ennek a fészeknek az eseményeit is.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra.

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, illetve kötelességének érzi a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. Az Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a fekete gólyák webkamerával dokumentált megfigyelése és a GPS jeladóval felszerelt madarak nyomon követése nem csak a vonulás időszakába, hanem a költési időszakban is.

Less be a gólyák fészkébe:

(Gemenc Zrt.)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: