22 év, 24 fióka után elpusztult hazánk egyik legidősebb parlagi sasa

2017. december 12-én lakossági bejelentés érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME egy Mátraalján autó által elütött parlagi sasról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) helyszínre érkező természetvédelmi őre begyűjtötte a tetemet, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára került. A mostanra elkészült kórbonctani és toxikológiai vizsgálatok eredménye meglepő eredményt hozott – a madár májában magas ólom-koncentrációt találtak.

Remény (Fotó: Horváth Márton)

Bár a fokozottan védett parlagi sas pusztulását az ütközéses trauma okozta, az ilyen szintű ólom-mérgezés (7,28 mg/kg) tünetekeként fellépő koordinációs zavar magyarázattal szolgálhat arra, hogy egy több mint két évtizedes élettapasztalattal rendelkező sas miért lehetett az általa jól ismert élőhelyén, amibe az utak és a járműforgalom ismerete is bele tartozik, elütés áldozata.

Ez a mérgezés is felhívja a figyelmet arra, hogy a vadászatok következtében hatalmas mennyiségben természetbe kerülő, és a táplálékláncban feldúsuló ólomsörét mekkora környezeti kockázattal jár.

(MME – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: