Megélénkült a madárvonulás a Dél-Alföldön

Az utóbbi napokban jelentősen megélénkült a madárvonulás a Dél-alföldi tájakon. A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein mindenütt tapasztaltak érdekességeket.

A leggyorsabb változások a Biharugrai-halastavak környékén figyelhetők meg, ahol a jég elolvadása után szinte robbanásszerűen beindult a madárvonulás, elsősorban a vízimadaraknál. A vadludak száma újra megközelítette a 20 ezret, de a vadrécék is tízezres nagyságrendben vannak jelen a halastavak környékén. Nemcsak a számokban, hanem a fajok összetételében is jelentős változások történtek: az északi récefélék közül többen útra keltek, mások még maradtak, s megérkeztek a nálunk költő, de tőlünk délebbre telelő fajok is. Egyre több a barátréce, a kanalas és a fütyülő réce is. A vadludak és a récék immár nemcsak a halastavakon mutatkoznak, hanem a környező mocsarakban és élőhely-rekonstrukciókon is. 

Barázdabillegetők és fekete sasok is felbukkantak

A lecsapolt halastavakon megjelentek a parti madarak (gulipánok, nagy godák, havasi partfutók) első csapatai. Folyamatosan növekszik a kanalasgémek száma is, melyek már a fészkelőtelepek körül mozgolódnak. Megjelent néhány fekete és egy fehér gólya, s felbukkant a térségben két fekete sas. A bíbicek a tavakon kívül most már a vizes pusztafoltokon is egyre nagyobb számban mutatkoznak. A napokban megérkeztek legkorábban költő nádi énekeseink, a fülemülesitkék is, melyek kis számban ugyan, de rendszeresen költenek Biharugra térségében. Nőnap tájékán megszólaltak a mezei pacsirták és megjöttek a barázdabillegetők is. 

A kardoskúti Fehér-tónál is élénk a madármozgás

Az elmúlt napokban nagy csapatokban jöttek az aranylilék, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy 3400-as csapatot is megfigyeltek. Szintén népes táborokban érkeznek a pajzsoscankók. Március 14-én pillantották meg az első nagy godákat, piroslábú cankókat, gulipánokat és nagy pólingokat. Néhány tucat böjti réce itt van már. Több tízezres seregélycsapatok tartózkodnak a vízjárta pusztákon, a parti madarakkal vegyes csapatot alkotva. 

A nálunk telelő fajok közül a fenyőrigók már elvonultak északi költőhelyeik felé. A nagy lilikek többsége is útra kelt, mindössze 2800 példány tartózkodik itt. Az északi vonulók közül a fütyülő és a csörgő récék még több százas csapatokban várakoznak a pusztai vizeken, mocsarakon, szikes tavakon. A darucsapatok élénk mozgásban vannak, az átvonulók már csak rövid időre állnak meg. 

A Kígyósi-pusztáról a vadludak és a darvak többsége már elment

A récéknél a telelők egy része még itt van (fütyülő récékből például 700 példány), de a nálunk költő vonulók (nyílfarkú, kanalas, böjti és kendermagos réce) közül is sokan megjöttek már. A parti madarak közül megérkeztek a piroslábú cankók, sárszalonkák, s egyre több a nagy goda is. Az énekesek közül megjelentek a barázdabillegetők és a cigánycsukok, valamint a sárga billegetők első példányai is. 

Nagy goda (fotó: Szabó Máté)

A Csanádi-pusztákon komoly vízállások alakultak ki

Ezeket pillanatok alatt benépesítettek a madarak, s napról-napra újabb fajok jelennek meg. Sok a parti madár, az igazgatóság munkatársai 1200 bíbicet és 800 pajzsoscankót számoltak. Megjöttek a piroslábú cankók első példányai is. Kevés viszont a vadlúd, csak néhány nyári lúd és egy kis csapat nagy lilik mozog a térségben. Az északi vendégek közül itt vannak még a kékes rétihéják és a réti fülesbaglyok is.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: