Bagolynak és harkályoknak helyeztek ki odút Budapesten és Pilisvörösváron

Itt a tavasz, a költöző madaraink folyamatosan érkeznek vissza hazánkba, párt találnak maguknak, fészket építenek, és családot alapítanak. Korábbi cikkünkből olvasóink már megtudhatták, hogy mit kell tennünk akkor, ha cinege költözött a postaládába, de követőink beleshettek rétisas és fekete gólya fészekbe is, sőt arról is írtunk, hogy nemrég a tűzoltóknak majdnem egy tonnásra halmozódott gólyafészket kellett megbontaniuk egy víztorony tetejéről. Itt a tavasz, és egyben itt a madárodúk kihelyezésének ideje is. Lássuk, a napokban hol kerültek ki újabb költőládák!

Fotó: Erdeiprogramok.hu

Háromszáz éves fa várja új lakóit

A vén eperfa neve ismerősen csenghet azoknak, akik követték az idei Év Fája versenyét, ugyanis a 12 döntős között a pilisvörösvári is bekerült a legtöbb szavazatot szerzők közé. A több mint háromszáz éves fa a napokban ismét középpontba került a településen, méghozzá egy bagoly költőláda elhelyezése kapcsán.

A Varkapu.info regionális hírportál információi szerint az akció hátterében a Szebb Környezetünkért Egyesület áll, aminek tagjai “remélik, hogy ezzel a különleges látványossággal még ismertebbé válhat a természeti kincsünk a vörösváriak és az idelátogatók körében is.”

A helyiek visszaemlékezése szerint a fa korábban macskabagolynak adott otthont, így várhatóan hamarosan ismét megtelepszik majd egy pár a kihelyezett odúban.

Elhelyezik az odút a pilisvörösvári vén eperfára (Fotó: Szebb Környezetünkért Egyesület)

Harkályok és seregélyek is  háborítatlanul költhetnek a Bélapáti erdőben

A napokban azonban nemcsak Pilisvörösváron, hanem Pestszentlőrincen, a Bélapáti erdőben is madárodúkat helyeztek ki a természetvédők.

Dömötör István a Rádió Orientnek nyilatkozva rámutatott, a madárodúk kihelyezését főként az indokolta, hogy egyrészt mind a településeken, mind a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma az, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt, másfelől viszont a Bélatelepi erdőben az utóbbi időben több fásítási projekt is megvalósult, így adta magát a lehetőség, hogy a kerület is becsatlakozzon a madárvédelembe.

Az idősebb fákat is tartalmazó erdőfoltok felaprózódása és egymástól való elszigetelődése következtében ezeken a területeken az odúkészítő harkályfajok állománya is csökken. A Bélatelepi erdőben kihelyezett odúkkal viszont lehetővé válik, hogy a lefedett területen leggyakoribb odúköltőink – cinegék, verebek és seregélyek is megtalálják a nekik megfelelő életteret, ahol háborítatlanul költhetnek.

(Erdeiprogramok.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: