Különleges, fehér őzbak él a barcsi erdőben

Somogyi vadászok, erdőjárók számoltak be arról, hogy fel-fel tűnik egy különleges, fehér őzbak a megye déli részén – olvasható a sonline.hu portálon.

A pigmenthiányos őzet Barcs és környékén észlelték. Néhány hete tűnt fel először a sereg barna fajtársa között a fehér színű állat, azóta többen is látták Barcs környékén. Egyikük, Herke Szandra elmondta: neki már többször is sikerült megpillantania. – Nagyon különleges látvány a barna őzek között egy hófehér, sajnos még nem sikerült megörökítenem – mondta Herke Szanda. A fiatal lány elmondta: amikor hazalátogat, szeret az erdőben barangolni. Hol gyalog, hol kocsival bejárja a környéket.

– Szinte minden esztendőben beszámolnak a vadászlapokban egy-egy fehér színű egyedről, de hazánkban nem túl gyakori – mondta Sugár László vadbiológus. A professzor hozzátette: az ilyen egyedeknél pigmenthiány lép fel, úgynevezett flavizmus, ilyenkor a szemük barna színű. Albínó egyedeknél viszont a köröm, az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros.

– Az 1970-es években Miskolcon tíz egyéves őzbakból mindössze egyetlen fehér volt, s annak a fején húszforintos nagyságú barna szőrzet volt látható. A pigmentált egyedek ugyanannyi ideig élnek, mint barna társaik. Ha nem domináns a gén, akkor viszont az állat utódai nem lesznek fehér színűek – mondta el a szakember.

A szakember hozzátette: ritkán a szarvasoknál is előfordul fehér bundájú egyed. A pigmenthiányos állatok nem élveznek védettséget, ki lehet lőni azokat. A népi babona szerint az a vadász, aki egy fehér őzet, vagy szarvast lő ki, egy éven belül meghal.

Fotó: Fülöp Bálint (a kép illusztráció)

(sonline.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: