Mit rejt a szalakótaodú mélye?

A téli időszak kiválóan alkalmas mesterséges költőodúk és költőládák kihelyezésére a különböző madárfajok számára, és a már kint lévők felújítására, takarítására. Ilyenkor a biológusok információkat kapnak az adott területen élő zsákmányállatokról is.

“A szalakótaodúink téli nagytakarításakor nem csak fészekanyagot, tollakat és ürüléket találunk az odúkban, hanem az oda bevitt zsákmányállatok maradványait is” – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. Ezek között lehetnek gerinces állatok (pl. fürge gyík, ásóbéka, vízisikló) és gerinctelen állatok (pl. rovarok) is. A maradványokat érdemes áttanulmányozni, mert akár védett bogárfajok testrészeire is bukkanhatunk.

Rovarmaradványok egy odúból

A szalakóták által használt odúkból időről időre előkerülnek a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus), a kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus), az orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis), a pompás virágbogár (Protaetia aeruginosa), a smaragdzöld virágbogár (Protaetia affinis), a magyar virágbogár (Protaetia ungarica), a holdszarvú ganéjtúró (Copris lunaris) vagy a gyalogcincérek, mint például a barna gyalogcincér (Dorcadion fulvum fulvum) és a vele közeli rokonságban álló pusztai gyalogcincér (Dorcadion fulvum cervae) egyedeinek maradványai is. Az adott terület faunájára vonatkozó ismereteink ezáltal is gazdagodnak.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: