Eurázsiai hódot telepítettek át a Jeli Arborétumból (+KÉPEK)

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő Jeli Arborétum területén 2017. november 21-től folyamatosan tapasztalható volt jelentős; eurázsiai hód (Castor fiber) által okozott károsítás.

A károsítás érintette a Jeli Arborétum területén található tó körüli faállományt, beleértve a bükk (Fagus sylvatica), gyertyán (Carpinus betulus) és vörös tölgy (Quercus rubra) fafajok egyedeit is. Az érintett fák között száz évnél idősebbek is találhatók, továbbá a tó töltésében okozott kár folyamatosan csökkentette annak stabilitását is.

Az eurázsiai hód védett faj, így az 1996. évi LIII. a természet védelméről szóló törvény alapján a befogásához és áttelepítéséhez természetvédelmi hatósági engedély szükséges. Az illetékes természetvédelmi hatóság közigazgatási hatósági eljárása során engedélyezte a társaságnak a védett állatfaj valamennyi egyedének befogását, és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által kijelölt vizes élőhelyre való áttelepítését.

A befogás és az áttelepítés során szakmai segítséget nyújtottak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói.

A befogáshoz élve fogó csapdát használtak a társaság munkatársai, melybe csaliként építésre is alkalmas, friss faágakat is helyeztek. A csapda elhelyezésénél kihasználták a hód természetes ösztöneit, így olyan helyszínt választottak, ahol biztosan „építkezni” fog. A tó vízszintjének csökkentése a töltésben okozott károk miatt indokolt volt. A leáramló vizet a hód gátépítéssel igyekszik megakadályozni. Ennek ismeretében helyezték el az élve fogó csapdát a megfelelő helyre.

A módszer jónak bizonyult, ugyanis két nap elteltével a társaság munkatársai sikeresen elfogtak egy termetes, több mint 20 kg súlyú nőstény egyedet.

Elengedésekor a hód egyenesen a közeli vízhez sétált, ahol egyből úszni kezdett és megismerkedett új élőhelyével.

(Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: