Rendet raktak a pilisi erdőkben

Az ország leglátogatottabb parkerdeiben a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 100 millió forintot fordított rendrakásra. Az erdészek a feladatukat immár betöltött erdővédelmi kerítéseket, használhatatlanná vált magasleseket, romos épületeket bontottak, illegális hulladéklerakókat számoltak fel, és számos erdei kunyhó, forrásfoglalás és sorompó karbantartását is elvégezték.

Megkezdte a felkészülést a tavaszi kirándulószezonra a Pilisi Parkerdő Zrt. Az erdőgazdaság kezelésében lévő parkerdőkben évente több mint 20 millió látogatónapot regisztrálnak, a folyamatos turisztikai fejlesztések mellett ezért kiemelten fontos a kisebb létesítmények, az erdei infrastruktúra egészének karbantartása.

„Az elmúlt időszakban számos jelentős turisztikai létesítményt adtunk át a nagyközönségnek: ilyen volt például a Som-hegyi és a Hármashatár-hegyi Turistaház, a Boldog Özséb-kilátó vagy a Prédikálószéki-kilátó. Fontos, hogy a nagy ráfordítást igénylő és a turista közönség számára is látványosabb közjóléti beruházások mellett folyamatosan gondot fordítsunk a kisebb létesítményekre is. Az a célunk, hogy jól gondozott turisztikai hálózatot működtessünk, aminek a legkisebb eleme is gondosan karban van tartva. Ez állandó munkát jelent, aminek az idei tavaszi szezon előtt különösen nagy figyelmet szenteltünk, hiszen mintegy 100 millió forintot fordítottunk a rendrakásra” – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója.

Az erdei rendrakás keretében az erdészek csaknem 100 kilométernyi, feladatát már betöltött kerítést bontottak le, amik egykor a vad károsításától védték a fiatal erdőket. Használatuk részben az örökerdő-gazdálkodás bevezetése miatt vált fölöslegessé, így a kerítések nélkül szabadabban mozgó kirándulók közvetve is profitálnak az új erdőművelési módszer alkalmazásából. A legtöbb, majdnem 30 kilométernyi kerítést a Visegrádi Erdészetnél bontották el, de mintegy 20-20 kilométernyi szakasz jutott a Gödöllői-dombságban tevékenykedő Gödöllői és Valkó Erdészetek területeire is.

Szintén a vadászati infrastruktúra újragondolásának eredményeként bontottak el 10 elöregedett nagyvad-etetőt. Ezen túl több, használaton kívüli épület romjaitól is megtisztult az erdő, elszállították például a Szentendre közeli Szabadság-forrás melletti egykori táborhely romjait, több egykori katonai őrtornyot és omladozó erdei kunyhók maradványait, de több illegális hulladéklerakót is megszüntettek Páty és Biatorbágy térségében.

Az erdészek továbbá számos létesítményt fel is újítottak, újjávarázsoltak: a visegrádi Fekete-hegyen megújult a Madas László Erdészeti Erdei Iskola madármegfigyelő lese, és új fedést kaptak a Budakeszi Vadaspark víznyelő aknái. A szakemberek több kisebb erdei kunyhót is kicsinosítottak, és elvégezték az elöregedett berendezések karbantartását, így például új cserépkályha készült a Budai-hegységben található Anna-lak épületében.

(parkerdo.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: