Rendezvényeknek, kiállításoknak fog otthont adni az Esztergomban épülő természetház

Csaknem 190 millió forintból természetház épül az Esztergomhoz tartozó Búbánat-völgyben, a Kerektó partján – jelentette be a napokban közös sajtótájékoztatóján Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Szentkirályi Ádám, az esztergomi Vasas Horgászegyesület elnöke. Völner Pál kiemelte: a fejlesztés az egyesület, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség összefogásában valósul meg.

Szentkirályi Ádám elmondta, hogy a 640 négyzetméteres, kétszintes épület, amely a tervek szerint többféle funk­ciót lát majd el, harmonikusan illeszkedik a környezetbe. A természeti értékek bemutatása mellett rendezvényeknek, kiállításoknak adhat helyet, és az épületben meleg étkeztetésre alkalmas büfé, valamint korszerű öltözők és vizesblokkok is szolgálják majd a vendégek kényelmét.

– A kerektavi természetház kivitelezésének tervezett befejezési időpontja 2019. december 31., a beruházás finanszírozója az Európai Unió, a magyar állam és az esztergomi Vasas Horgászegyesület. Az engedélyezési terveket már beadtuk, hamarosan indulhatnak a közbeszerzési eljárások, az év második felében pedig kezdődhetnek az építkezések – fogalmazott az elnök.

Völner Pál rámutatott arra: nagyon sok forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy turisztikai fejlesztések valósulhassanak meg. Példaként említette, hogy Dömösön 1,3 milliárd forintból hatalmas látogatóközpont épül a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában.

– Az erdészet tervei között szerepel, hogy a Nagy-Gete-hegyen épül egy 15-16 méter magas kilátótorony. Emellett helyreállítják a táti szigetek vizes élőhe­lyeit, valamint meg kell említeni a Gerecse, a Pilis és a Vértes denevérkolóniáinak védelmét célzó fejlesztéseket is – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: 2010 óta országszerte 38 új kilátó, 27 turistaház és 13 erdei iskola épült, 31 kilátót, 79 turistaházat és 24 erdei iskolát pedig felújítottak.

(magyaridok.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: