A legszebb magyar sajtófotók a természetből

Idén 36. alkalommal adták át a Magyar Sajtófotó Pályázat díjait, amely során ezúttal is kitüntették a Természet és tudomány kategória legjobbjait is. Egyéniben Rakó Alex budaörsi képe győzött, sorozat kategóriában pedig Végh László Duna deltáról készített összeállítása. Máté Bence természetfotós egy második és egy harmadik hellyel büszkélkedhet. 

Természet és tudomány (egyedi)

1. helyezett: Rakó Alex – Jelentés

Hátat fordítottam Budaörsnek, és ekkor arra lettem figyelmes, hogy valami kezd kirajzolódni az égbolton. Felélénkült a légmozgás, és pár alacsonyan érkező felhő beúszott a budai hegyek fölé – ekkor tárult a szemem elé a képen látható jelenség. A megvilágításnak köszönhetően a Kő-hegy csúcsán található kereszt és a tőle nagyjából száz méterre lévő Szeplőtelen Fogantatás kápolna sziluettje hatalmas méretekben jelent meg az égen egymásra vetülve. A háttérben a csillagok, Budaörs pereme és a budai hegyek láthatók. Az egész jelenés alig pár percig tartott, először a templomtorony, majd a kereszt is elhalványult. Nagy öröm számomra, hogy egy olyan felvételt készíthettem, amelyen egyszerre szembesül a néző a vallás, a természet és az ember kapcsolatával.

2. helyezett: Török János – Mártélyi hattyúk

Mártély holt-ág – Hattyúk telelnek ki a befagyott Tiszán éjszaka

3. helyezett: Máté Bence – Csillagfürdő

A hosszú zársebességnek köszönhetően a levegőben repülő vízcseppek vonalakat rajzolnak, ahogy a kormorán megrázza magát, miközben egy szürke gém figyeli. A fagyos télben a lék köré gyűltek a halászmadarak, melyeket folyamatosan, 53 napig figyeltem, így számos hasonlóan érdekes jelenetnek és viselkedésnek lehettem szemtanúja.

Természet és tudomány (sorozat)

1. helyezett: Végh László – Duna delta

A Duna-delta 3446 km2-nyi területével Európa második legnagyobb deltatorkolata.Három fő ága a Kilia (Chilia), Szulina (Sulina) és Szentgyörgy (Sf. Gheorghe) ágak, valamint számos mellékágak, holtágak és tavak találhatóak.Lakott területein színes etnikai képet mutat, románok , lipovánok , ukránok , görögök élnek.
A Duna-delta leghíresebb szülötte Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai bajnok.
Az emberek fő megélhetését a halászat és a turizmus jelenti.A Duna-delta 1991 óta a világörökség része.

A sorozat további képei >>>

2. helyezett: Máté Bence – Napos oldal

Fotográfiailag és etológiailag is nagy kihívás vadon élő állatokat lefotózni a napkoronggal együtt. Éveken át kerestem a lehetőségeket ilyen jelenetek ábrázolására. A feladatot az is nehezítette, hogy ezek félénk állatok, tehát csak lesből lehet őket fotózni, így tudnom kellett, hogy pontosan mikor milyen irányban, mire számíthatok, mert a napkelte és naplemente perceiben már nem tudtam elmozdulni előre elfoglalt helyemről anélkül, hogy meg ne zavarjam az állatokat.

A sorozat további képei >>>

3. helyezett: Varga Dzsennifer – Otthon az, ahol a szív van

Balázs és családja hosszas keresgélés után végre megtalálták maguknak a tökéletes helyszínt, így jurtájukat a Börzsöny tölgyei alatt állították fel. Ide menekülnek el a város nyüzsgésétől, akár hónapokra is. Szoros kapcsolatban állnak a természettel, így az állatvilág is közel áll hozzájuk. Életük ezen szakasza akkor kezdődött, amikor régi lakóhelyükön lehetetlenné vált az állattartás, de első lovukat nem szerették volna eladni, ezért végül ők alkalmazkodtak hozzá. Az idő múltával megnövekedett a jószágok száma, amit a család egyáltalán nem bánt meg. Ebben lelik örömüket, ez jelenti számukra a szabadságot és a családi harmóniát.

A sorozat további képei >>>

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: