Tavasszal teljes gőzzel megkezdődik a Mátravasút felújítása

Az 1900-as évek elején épült mátrai kisvasúthálózat sok-sok ember életével összefonódott. Már csak megsárgult képek, megkopott történetek mesélnek az első lóvontatású kocsikról és a nehéz rakományokat vontató tehervonatokról. Sokan biztosan meglepődnek rajta, de a 20. század első felében a kisvasút egyedüli célja a mátrai erdőkből származó faanyag és más nyersanyagok szállítása volt. A teherautók tömeges megjelenésével ez a feladat egyre jobban háttérbe szorult, és a turisztikai funkció vette át a fő szerepet.

Az Egererdő Zrt. üzemeltetésében lévő Mátravasút a mai napig ezt a feladatot látja el, immáron két szárnyvonalon, ahol a vonatok Gyöngyös és Mátrafüred, illetve Gyöngyös és Gyöngyössolymos-Szalajka-ház állomások között közlekednek. Napjainkban a kisvasút a Mátra egyik fontos turisztikai attrakciója, amelyet évről-évre egyre többen keresnek fel.

A növekvő létszámú utasközönség minőségi kiszolgálása érdekében nagy mértékű fejlesztések váltak szükségessé, aminek egy része már az elmúlt években megtörtént. A Gyöngyös és Mátrafüred vonalon a végállomások korszerűsítése mellett a pályaszakasz rekonstrukciója is lezajlott.

2017-ben az erdészet kisvasutas szakemberei kidolgozták a Mátravasút másik szárnyvonalának felújítási tervét, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium elfogadott. A múlt év végén megkötött támogatási szerződésnek köszönhetően 2018-tól kezdődően mintegy 640 millió forintos kormányzati támogatás segítségével folytatódhat a Mátravasút felújítása.

Modernebbek, környezetbarátabbak lesznek az erdei vonatok

A nyitott és BAX típusú kocsikat, a MK-48-as dízelmozdonyokat és természetesen a Gyöngyöstől már-már elválaszthatatlan Gyöngyi gőzöst is felújítják. Külső megjelenésre nem változnak a szerelvények, de a belső átalakítások modernebb, környezetbarát működést tesznek majd lehetővé.

A gördülőállomány mellett természetesen a pálya egy része, több híd, megálló, átjáró is megújul két részletben. Először a Gyöngyöstől Gyöngyössolymosig tartó pályaszakasz építési munkái történnek meg, majd a falu határától a Lajosházáig tartó vasúti vonal fejlesztése következik.

Tavasszal várhatóan leáll a vasút

A közbeszerzési eljárás a közeljövőben indul, így várhatóan tavasszal már élesben folyhatnak a munkálatok. A felújítás idejében a Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Szalajka-ház vonalon a közlekedés szünetel, az átmeneti kellemetlenségekért a lakosság megértését kérjük.

Az Egererdő Zrt. bízik abban, hogy a fejlesztések hatására a Mátra turisztikai vonzereje tovább emelkedik, és még több turista választja az erdei kisvasutakat, hogy felfedezze a mátrai betyárok vadregényes táját.

(Egererdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: