Transzbükki átkelés: idén is Erőss Zsoltra emlékeznek

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2018. január 20-án kilencedik alkalommal szervezi meg a „Transzbükki átkelés” elnevezésű, 20 km-es terepi tanulmányútját, Szilvásvárad és Felsőtárkány között átszelve a Bükk hegységet. A program egyben ötödik alkalommal állít emléket a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt hegymászónak. 

A hagyományos, egész napos szakvezetéses túrán szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejthetnek a résztvevők, ahol természetvédelmi szakemberek mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelési tevékenység műhelytitkait.

A túra során útba kerül a rejtélyes Éleskő vára, az Ispán-hegy, a Bükk legmagasabb pontja, a Kettős-bérc (a régi térképeken „Szilvási-kő” néven szereplő orom). Az első frissítőpont a hajdani feketesári erdészháznál lesz. A pihenő után a résztvevők felkereshetik az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot (932 m tszf.), majd átkelnek a Bükk-fennsíkon és kilépnek a Tar-kőre. Onnan a Tar-kői-kőfülke érintésével leereszkednek a Lambot hegyesére és tovább a Samassa-házhoz. A Stimecz-háztól az utolsó kilométereket kisvonaton teszik majd meg Felsőtárkányig.

“18.00 órára érkezünk meg a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol az Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafánál megemlékezést tartunk a neves hegymászóról, aki társával, Kiss Péterrel a Himalájában a Kancsendzönga megmászása közben életét vesztette. Erőss Zsolt 2013-ban a transzbükki átkelés tiszteletbeli túravezetője volt.” – olvasható a Bükki Nemzeti Park honlapján. 

Az Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafa

A túra részletei:

  • A rendezvény időpontja: 2017. 01. 20. (szombat) 7.30-tól 20.00-ig
  • Találkozó: 2017. 01. 20. Szilvásvárad, 7.30-kor (Az egri buszpályaudvarról 6.45-kor indul helyközi járat Szilvásváradra, az autóbuszon már kollégáink kísérik a túra résztvevőit.)
  • Részvételi díj: 3500 Ft (a helyszínen fizetendő)
  • Jelentkezés ITT
  • Jelentkezési határidő: január 15. A jelentkezéseket 50 főig, a beérkezés sorrendjében fogadjuk!

Információ:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – www.bnpi.hu
36/ 411-581 /109 és 209 mellékek, valamint
Baráz Csaba: 30/475-4113

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: