Idén is természetvédelmi nyílt napokkal vár a Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is három alkalommal szervez természetvédelmi nyílt napot. Május 12-én a dévaványai Túzokfesztiválra, május 19-én Biharugrára, a Bihari Táj Napjára, szeptember 15-én pedig Kardoskútra, a Fehértó Napjára várják az érdeklődőket.   

“Mindhárom nagy rendezvényünk célja, hogy megismertessük az adott táj természeti értékeit, s egyúttal bemutassuk az igazgatóság természetvédelmi tevékenységét” – olvasható a nemzeti park honlapján.

Ezeken a napokon a látogatóknak a védett területeket, azok élővilágát más perspektívából is bemutatják, amelyekre az év más időszakában nincs lehetőség. A rendezvényeken sok mindenre lehetőség nyílik: szakvezetéses botanikai és madármegfigyelő túrák keretében megismerhetik a térség növény- és madárvilágát. Kiegészítő programként ragadozómadár-védelmi, valamint íjász-, és solymászbemutatókat is tartanak majd. 

(Fotó: Gribek Dániel – erdo-mezo.hu)

A Túzokfesztiválon (Dévaványa) és a Fehértó Napján (Kardoskút) testközelből is megismerhetik a régi magyar háziállatokat: magyar szürke szarvasmarhákat, bivalyokat, racka és cigája juhokat. A Túzokfesztivál különlegessége, hogy ezen a napon a Túzokvédelmi Állomást és az ott folyó védelmi munkát is megtekinthetik az érdeklődők. A Bihari Táj Napján szakvezetéses túrák keretében ismerhetik meg a Biharugrai-halastavak madárvilágát, Kardoskúton pedig akár sétálhatnak is a szeptemberre már általában kiszáradó Fehér-tó szikes medrében. A színpadon egész nap folklórműsor zajlik, a gyermekeket népi játszótér és kézműves foglalkozások várják, emellett pónilovaglásra is lehetőségük nyílik.

A természetvédelmi nyílt napokhoz minden esetben kapcsolódik a kézműves és nemzeti parki termékek vására, melynek keretében megismerhetik és meg is vásárolhatják a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket, szürkemarha kolbászt, sőt még túzoksört is kóstolhatnak. Ebédre pedig a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarháiból készült ételekkel (gulyásleves, illetve pörkölt) várjuk vendégeinket. 

(Forrás: DINP – dunaipoly.hu)

“Évről-évre igyekszünk gazdagítani a programkínálatot annak érdekében, hogy a távolabbi településekről érkező érdeklődők is megismerhessék a környék természeti értékeit. Ilyen újdonság például az interaktív elemekkel bővített Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma” – áll a nemzeti park honlapján.

Ne feledjék tehát: a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2018-ban is vár minden érdeklődőt a természetvédelmi nyílt napokra!

(KMNPI nyomán Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: