Téli álmot alszanak a hörcsögök és a sünök is

Hazánkban élő kisebb emlősök közül többen is mély téli álmot alszanak. Többek között már a hörcsögök, az ürgék, a sünök, az egerek és a pelék is nyugovóra tértek.

A sünök és az apróbb rágcsálók gyakran választják telelőhelyül a talajt takaró vastagabb avart. Az egerek és a mogyorós pelék rendszerint az egész telet végigalusszák avarba épített kényelmes fészkükben. Az ürgék szakaszosan alszanak földalatti járataikban. Amikor felébrednek, alaposan belakmároznak azokból a táplálékokból, amelyeket az ősz folyamán raktároztak el a járatok öblösebb üregeiben. 

A mezei hörcsögök – melyeknek létszáma a szántóföldi művelés térhódítása, a gyakori talajmozgatás és a vegyszerezés miatt erősen megcsappant -, októbertől márciusig téli álmot alszanak. Időnként felébrednek, s olyankor táplálékot is vesznek magukhoz. Bőven van mit, ugyanis a hörcsögök köztudottan nagyon szorgalmas, gyűjtögető állatok és hatalmas raktárkészleteket halmoznak fel földalatti járataikban. Ősszel a betakarítás után megmaradt terményt kiválóan nyújtható, bővíthető pofazacskóikban hordják le a föld alá.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: