Irány Karcag! Újabb lombkorona sétányt adtak át

December 6-án, Karcagon adták át hazánk legújabb lombkorona sétányát, amelyen végighaladva magasabb szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése.

Az egész évben ingyenesen látogatható, az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. Hozzásegít, hogy évszaktól függetlenül olyan magasságokban tudjunk szemlélődni, ahová az átlag kiránduló nem jut el. A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek további szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elhelyeztek.

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-nek fontos a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás mellett a társadalom minél szélesebb rétegei számára elérhetővé tenni az erdőt, megismertetni a természet szépségeit, a közjóléti szerepvállalását. A társaság a kezelésében lévő erdőterületeken öt parkerdőt, egy arborétumot, erdei iskolát, vadasparkot, erdei játszótereket, kerékpárutat, tanösvényeket és sok egyéb, a közjót szolgáló létesítményt működtet, amely mind az erdőbe látogatók kikapcsolódását szolgálja.

Az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően az erdőgazdaság évente több mint 100 millió forintot költhet közjóléti beruházásokra, aminek keretében többek között a Tiszaigari arborétum teljeskörű megújulása, a Pótharaszti erdőőri lak és tanösvény kialakítása, a szolnoki Széchenyi Parkerdő területének bővítése valósult meg. Karcagon 2005-ben kezdődött meg a parkerdei fejlesztés. Először a tanösvénnyel, futópályák kihelyezésével, esőbeállókkal, padokkal és egyéb közjóléti berendezésekkel. A nagyjából 6 méter magas, 234 méter hosszú ösvény mentén a korábbi 22 közjóléti létesítmény mellé még 43 darabot helyeztek ki. Ez magába foglal tűzrakóhelyet, szeméttárolót, irányító és eligazító táblákat valamint különféle játszótéri elemeket.

„Az erdőben semmi sem öncélú. Minden gyomnak, minden rovarnak, madárnak megvan a maga pontosan meghatározott szerepe. A bemutató táblák ismeretet nyújtanak a természet, helytörténet iránt érdeklődőknek, lehetőséget adnak az erdő-ember kapcsolatának tudatos formálására, az erdész szakma és a természetvédelem bemutatására” – mondta Dégi Zoltán a NEFAG Zrt. vezérigazgatója.

“Bízunk benne, hogy a nagyközönség is hamar felfedezi az új létesítményt, megbecsüli és vigyázva használja azt, hogy az idelátogatók hosszú ideig élvezhessék, tanulmányozhassák az erdő csodáit.”

Megközelítése:

Karcagi Parkerdő (Liget úti sportpálya mellett)

GPS: 470 19’07”; 200 54’19”

 

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: