Havas esővel kezdődik a hétvége, majd a nap is kisüt – Erdei programokat ajánlunk

A hétvége esős időt hoz, és a Dunántúlon valószínűleg havazásra is számíthatunk majd. Ezzel szemben vasárnapra már csökken a felhőzet, napos idő uralkodik majd. Érdemes lesz ismét jól felöltözni, hogy bevessük magunkat az élményekben gazdag magyar erdőkbe, ugyanis még utazhatunk egyet a Mikulással hazánk erdei kisvasutjain, de ünnepi kézműveskedésen is részt vehetünk, sőt, madáreledelt is készíthetünk a télre a ház körüli madaraknak. Ha szervezett túra helyett a “járatlan ösvényt” követnénk, akkor érdemes felfedezni a napokban Karcagon átadott lombkorona tanösvényt, ha pedig mégis inkább otthon maradnánk, akkor akár természetes alapanyagokból ünnepi díszeket is készíthetünk, amihez adunk pár ötletet.  

Kezdetben esős, majd napsütéses időnk lesz 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken északkeleten maradhat meg tartósabban a köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, másutt kezdetben sok napsütésre számíthatunk, majd északnyugat felől fokozatosan mindenütt beborul az ég. Napközben egyre többfelé várható eső, estétől a Dunántúlon néhol havas eső, hó is lehet. A déli, délnyugati szél több helyen megerősödik, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. Délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között valószínű, de az Északi-középhegységben -3 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 14 fok között alakul, de északon helyenként mindössze 3, 6 fokig melegszik fel a levegő.

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég. Napközben az Észak-Dunántúlon már nem lesz csapadék, másutt azonban sokfelé igen: egyre többfelé váltja havazás, havas eső az esőt, de a keleti határvidéken végig eső valószínű. Az északi, északnyugati szél megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul, a Tiszántúlon reggel, délelőtt áll be a maximum.

Az országos előrejelzés szerint vasárnap a Dunántúlon túlnyomóan napos idő várható csapadék nélkül. Keleten is csökken a felhőzet, és a déli órákra ott is mindenütt megszűnik a havazás. A nyugati, majd a délire forduló szelet is erős széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, de délnyugaton kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Erdei programokat ajánlunk!

Csillagos égbolt a Fertő felett
2017-12-08 – Helyszín: 
Bővebben

Adventi Játszóház Lengyel- Annafürdőn
2017-12-08 – Helyszín: Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ
Bővebben

Mikulás Expressz – Találkozz a Mikulással és utazz a Királyréti Erdei Vasúton!
2017-12-09 – Helyszín: Királyréti Erdei Vasút
Bővebben

Mikulásjárat és ünnepváró készülődés Csömödérben
2017-12-09 – Helyszín: Csömödéri Állami Erdei Vasút
Bővebben

Madárkarácsony a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban
2017-12-09 – Helyszín: Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Bővebben

Ünnepváró játszóház a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban
2017-12-09 – Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont
Bővebben

Adventi kézműves foglalkozás Felsőtárkányban
2017-12-10 – Helyszín: Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont
Bővebben

Ismerkedés a téli erdővel a Zselici Csillagparkban (óvodás, iskolás)
2017-12-12 – Helyszín: Zselici Csillagpark
Bővebben

Adventi készülődés a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában
2017-12-14 – Helyszín: Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola
Bővebben

Csillagos égbolt a Fertő felett
2017-12-15 – Helyszín: 
Bővebben

Karácsonyi készülődés a kaszói Ökocentrumban
2017-12-16 – Helyszín: Kaszói Ökocentrum
Bővebben

Év végi túra a Maros-gátján
2017-12-29 – Helyszín: 
Bővebben

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: