Télen is megismerhetők Korond csodái a Székelyföld új tanösvényén

Kényelmes, biztonságos és télen-nyáron járható. Átadták pénteken a Korond határában épített Csiga-domb tanösvényt, melyet a Korond Turisztikai Egyesület helyi mesterekkel és önkéntesekkel, részben pályázati pénzből, részben pedig adományból és önerőből hozott létre.

Biztonságos és kényelemes, fapadolásos turistaösvényen lehet körüljárni a múlt hétvégétől a Korond határában található Csiga-dombot, megcsodálni az aragonitszikla látványos rétegződéseit, az Unicum népi fürdőt tápláló sós forrást, a gázfeltöréses iszapvulkánt, majd a kilátóról végigtekinteni a természetvédelmi területen, illetve Sóvidék dombjain. A Korond Turisztikai Egyesület helyi mesteremberekkel és önkéntesekkel néhány hét alatt, hol szép időben, hol esőben vagy korai havazásban építette a kétszáz méteres szakaszt úgy, hogy az időjárástól függetlenül járható legyen.

Hivatalosan péntek délben adták át a turistaösvényt, vágták el a szalagot a bejáratnál. A projekt kivitelezéséhez a helyi önkormányzat és a megyei tanács pályázatán nyert pénz mellett magyarországi testvértelepülési támogatást is kapott az egyesület, illetve egy helyi szállítási vállalat, valamint két személy adományozott. A hiányzó összeget az egyesület saját költségvetéséből pótolta.

Megépítésére tizenhat munkanapra és három nap kalákázásra volt szükség, amelyen összesen negyvenkét személy vett részt. A tizenhat építési munkanap alatt átlagban naponta öt ember dolgozott. És volt, amikor a Korondi Iskolaközpont faipari szakos diákjai is segítettek – közölte az építési munkálatokról szóló beszámolójában Ravasz Mihály, a Korond Turisztikai Egyesület elnöke. Katona Mihály polgármester elsősorban a kaláka alkotó és közösségmegtartó erejét emelte ki.

A projektet anyagilag is támogató Szabadegyháza – Korond testvértelepülése – polgármesterének üzenete és Pál Antal plébános áldása után kiosztották a támogatói emléklapokat. Ezt követően a szervezők a hely megnevezésével összhangban diós csigákkal kínálták meg a jelenlévőket, majd Pál Zoltán földrajztanár idegenvezetésével mindenki végigjárta a tanösvényt. A sziklaszoros bejáratánál a helyi középiskolások korondi költők verseiből szavaltak, valamint előadták a Csiga-domb legendáját.

(szekelyhon.ro; Fotó: Korond Turisztikai Egyesület)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: