Webkamerán is láthatjuk az Öreg-tóra landoló madarakat – Idén is lesz Tatai Vadlúd Sokadalom

A tatai Öreg-tó eddig is az ország egyik legintenzívebben megfigyelt vadlúd gyülekezőhelyének számított, de a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület egy olyan technikai újítást kezdeményezett, amellyel a megfigyelési lehetőségek tárháza jelentősül bővül.

Az Öreg-tóra érkező több tízezernyi vadludat mostantól webkamerán keresztül, élőben kísérheti figyelemmel bárki a világhálón. A napelemmel működő kamera a tómeder azon részére került, ahol nem okoz zavarást, ám ahonnan a madarak mozgása kiválóan nyomon követhető. A rendszer tesztüzemmódban működik és hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti.

Az Öreg-tavon 28 ezer fölé emelkedett a ludak száma és ezekben a napokban olyan ritkaságok is megfigyelhetőek (most már akár webkamerán keresztül is), mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, örvös lúd, apácalúd.

A 17. Tatai Vadlúd Sokadalmon más újdonság is lesz, hiszen a szervezők első ízben hívtak meg külföldi díszvendéget is a 40 éves születésnapját ünneplő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mellett, mégpedig Erdélyből a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságot. Az eseményen a szokásos nívós természettudományos előadásokon kívül megannyi gyermekprogram és látványos szabadtéri program várja a sok ezer látogatót. Különlegesnek ígérkezik a lovas-solymász bemutató a leeresztett tómederben és Levente Péter is külön műsorral készül. A látogatókat vásári forgatag is fogadja, kifejezetten olyan termékekkel, amelyek megfelelnek a “zöld fesztivál” kívánalmainak. A szervezők különös gondot fordítanak a keletkező hulladékok szelektív gyűjtésére is.

A tavon gyülekező sok ezernyi madarat, a madárvonulás lenyűgöző élményét ornitológus narrátor fogja egész nap bemutatni és megannyi nagy teljesítményű teleszkópon keresztül is részesei lehetünk a máskor nem látható látványosságnak.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden természetkedvelőt szeretettel vár november 25-ére a tatai Öreg-tó partjára, ahol a Természet egyik legszebb őszi fesztiváljának részese lehet.

A rendezvény hivatalos honlapja ITT érhető el>>>


(Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: