Barna medvét fotóztak a Heves megyei Istenmezején

Néhány napja barna medvét fotózott a helyi vadásztársaság vadkamerája a Heves megyei Istenmezején. Az állat egy fa körül tűnt fel, majd tovább állt. A helyi vadászok szerint az első nyomokat 3-4 éve fedezték fel, és bár hozzátették, hogy vélhetően nem helyi medvékről van szó, valószínűleg a szomszédos Szlovákiából tévednek át, azonban egyre gyakrabban jelennek meg.

A lefotózott példány este hét után ballagott el a település erdejébe, a felvételen negyed órán át látható. Ezen a környéken nem ez az első medveészlelés, azonban eddig csak nyomokat találtak.

– Felvettük a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park igazgatóságával és a szakmában egy kicsit jobban otthonlévő kollégával értelmeztük ezeket a jeleket. Azóta évente előfordul, hol többször, hol kevesebbszer, hol nyáron, hol télen, időnként megjelennek – mondta el Horváth László, a helyi vadásztársaság elnöke.

A nemzeti park munkatársa elmondta, hogy a határtól messzebb, a Bükk déli oldalán is találtak medvére utaló nyomokat. A szakemberek hozzáteszik, hogy a medvék megjelenésével nem lettek veszélyesebbek az erdők, ezek az állatok ugyanis az embert nem tekintik sem vetélytársank, sem tápláléknak, így inkább félrehúzódnak, és kerülik a találkozást.

Kapcsolódó cikkek:
Barna medvék járják az Aggteleki Nemzeti Park környékét
Medvék, farkasok és szarvasok a bükkfa tövében – Videó egy erdő titkos hónapjairól

(Blikk)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: