14 új kirándulóhely, amit látni kell

Lombkorona tanösvény, barlangi programok, kilátók, látogatóközpontok és még sok más turisztikai beruházás, amelyek felfedezésre várnak az élményekben gazdag magyar erdőkben.

Október 6-án az Országos Erdészeti Egyesület budapesti központjában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos közös sajtótájékoztatót tartott a hazai állami erdőgazdaságok és nemzeti parkok turisztikai fejlesztéseiről. Az értekezleten bemutatott jövőbeli turisztikai fejlesztésekről korábbi cikkünkben tájékozódhat, ide kattintva.

Az elmúlt években számos turisztikai beruházást hajtottak végre állami támogatással, amelyek a nagyközönség minden korosztályának megfelelő kikapcsolódást nyújtanak. Az alábbiakban a legjelentősebb létesítményeket mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás, Zala megye (Bakonyerdő Zrt.)

A Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit bemutató tárlatvezetés interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal színesítve bepillantást kaphatunk a hegység élővilágába.

Belépődíjak:

Felnőtt 600,- Ft/fő
Kombinált felnőtt belépő a Festetics Imre Állatparkba és a Természet Házába 1.000,- Ft/fő
Diák, nyugdíjas 400 Ft/fő
Gyerek (3-6 éves korig) 200 Ft/fő
3 év alatt ingyenes

Bővebben >>>

Galyatető Turistacentrum és Kilátó, Heves megye (Egererdő Zrt.)

A jelenlegi alapjául szolgáló épületet 1938-ban építették. A mátrai andezit ház újjászületése 2014-ben kezdődött, amelynek befejeztével 52 fő tudja kipihenni a kirándulás fáradalmait. 70 fős étterme családi, céges rendezvényeknek kiváló helyszín lehet hazánk második legmagasabb pontján, de osztálykirándulások vagy erdei iskolai programoknak is kiváló választás lehet.

A megújulás során a kilátó is magasodott, az eredeti 17 méteres magasságot további 13 méterrel emelték, melyről tiszta időben a Magas-Tátra hófödte csúcsai is láthatóak.

Kilátó belépő minden korosztálynak: 200 Ft

Bővebben >>>

Füzérradványi Károlyi-Kastélypark, Borsod-Abaúj-Zemplén megye (Északerdő Zrt.)

A zempléni, füzérradványi Károlyi-Kastélypark hazánk legnagyobb angolkertje. A kastélyhoz tartozó majdnem 100 hektáros arborétum hazánk természeti kincseinek egyike. A kert térszerkezeti és vízrendszeri megújítása mellett újra régi fényében pompázhat a geometrikus formában kialakított Franciakert és a parkot átszövő sétányhálózat is.

Fotó: Északerdő Zrt.

 

Belépődíjak:
Az állandó kiállítás kizárólag vezetéssel látogatható!

Felnőtt: 1100 Ft, Diák/Nyugdíjas: 550 Ft, családi jegy (2 felnőtt + gyerekek): 2200 Ft, csoport (felnőtt-15 főtől): 850 Ft

 

6 éven alul, 70 év felett ingyenes!

A parkolás is fizetős: 200 Ft, szgk, motorkerékpár.

Bővebben >>>

Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti erdei vasútvonal, Pest megye (Ipoly Erdő Zrt.)

A Márianosztrát és Nagyirtáspusztát összekötő, mintegy 7 kilométer hosszú, keskeny nyomtávú erdei kisvasúttal teljessé vált a Szob és Nagybörzsöny közötti kisvasút évtizedekig hiányzó összeköttetése. A beruházás magába foglalta a kor igényeit kielégítő fogadóépületet is mindkét településen.

Teljesárú :
Egy útra szóló: 700 Ft, menettérti : 1200 Ft

Kedvezményes:
Egy útra szóló: 500 Ft, menettérti: 800 Ft

Bővebben >>>

Lombkorona Tanösvény, Kaszó, Somogy megye (Kaszó Zrt.)

Majdnem 10 méter magas, 124 méter hosszú lombkorona tanösvényt adott át a Madarak és Fák Napja alkalmából Kaszón a helyi erdőgazdaság, amely igazi kuriózum a hazai erdőkben.

A különleges létesítmény 50 millió forintból készült el, amit a Kaszó Zrt. saját forrásából finanszírozott. A lombkorona tanösvény számos interaktív játékkal ismerteti meg a kicsiket és szüleiket az erdei élővilággal, a madár-, denevér- és fafajokkal.

Bővebben >>>

Zselici Csillagpark, Kilátó, Zselickisfalud, Somogy megye (SEFAG Zrt.)

A csillagászati és természeti kiállítás mellett, a Planetáriumban a csillagos égboltot ismertető előadásokkal, valamint tudományos ismeretterjesztő filmekkel várják a látogatóikat. A csillagvizsgáló környezetében 4 kilométeres túra során kísérő segítségével megismerkedhetónk meg a Zselic növény- és állatvilágával.

A csillagpark éjjel-nappal várja az érdeklődőket, hiszen éjszaki túrákon vagy távcsöves bemutatókon is részt vehetünk.

Belépőjegy árak és bővebb programok >>>

Vajda János Erdészeti Erdei Iskola, Pusztavám, Fejér megye (Vértesi Erdő Zrt.)

A Vértesi Erdő Zrt. célkitűzése, hogy a mai fiatalokkal megismertesse a szakmai tudnivalókon túl az egészséges életmód és az őket körülvevő természetes világ rejtelmeit, amely kizökkenti őket a hétköznapjaikból.

Az épületben 2 db 14 fős és 1 db 2 fősz szoba mellett foglalkoztató helyiség és melegítő konyha is található. Igény szerint 2-35 napos programcsomagokat tudnak ajánlani. Kiváló lehet osztálykirándulások vagy erdei iskolai programok szervezésére.

Bővebben >>>

Zakatoló Erdei Iskola, Csömödér / Lenti, Zala megye (Zalaerdő Zrt.)

Lenti és Kistolmács között 32 kilométer hosszan kanyargó vasúti pályán mozdony húzza azt a különleges oktatókocsit, amely bázisként, guruló osztályteremként működik. A Zalaerdő Zrt. így lehetőséget ad arra, hogy a különböző adottságú helyeken kijelölt megállóknál tanulmányozhassák az erdők, rétek és vizek élővilágát.

A kocsiban megtalálhatóak a megfigyeléshez és a vizsgálatokhoz szükséges hagyományos és digitális felszerelések.

Bővebben >>>

Pannon Csillagda Látogatóközpont, Bakonybél, Veszprém megye (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Tavaly nyáron adták át a bakonybéli Pannon Csillagda Látogatóközpont új 3D médiatermét, amellyel élvezetes és izgalmas formában tudják közelebb hozni a vörös planétát a látogatók számára. A létesítmény egyedülálló Európában, hiszen a távcsőparknak köszönhetően az éjszaki égbolt mellett a nappali égboltot is megfigyelhetjük. Ráadásul a digitális planetárium mellett egy nagyon komoly űrkutatás-történeti kiállítás is helyet kapott. Egész évben – időjárástól és napszaktól függetlenül – várja a látogatókat digitális planetáriumával, professzionális távcsőparkjával, csillagászati és űrkutatási kiállításával, ahol csillagászok kalauzolják a vendégeket.

Nappali programok jegyárai:

Felnőtt belépőjegy: 2100 Ft.
Kedvezményes (diák, nyugdíjas, stb.) belépőjegy: 1700 Ft.
Családi (2 felnőtt; 1, 2, 3 gyermek) belépőjegy: 5700 Ft.
3 éves korig ingyenes belépés.

Esti programok jegyára: 2.500 Ft/fő

Bővebben >>>

Levendulaház Látogatóközpont, Tihany, Veszprém megye (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)


Minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet a Levendulaház Látogatóközpont: a vulkánok egykor dühöngő világát és a később megszelídült táj harmóniáját, a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, és ennek az emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

Természetesen kézműves foglalkozással is várják a látogatókat; többek között szappangolyó, hűtőmágnes, mécsestartó készítésével, de a természetismereti foglalkozások részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal ismerkedhetünk meg.

Bővebben >>>

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, Veszprém megye (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

 

1903-ban kútásás közben fedezték fel a Tapolcai-tavasbarlangot, ami hazánk első villanyvilágítással ellátott és turisztikai célra is használt barlangja. Egy titokzatos, város alatti csónakázás során gyönyörködhetünk a felújított barlang fényeiben. A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle, egy apró halfaj, amelyet a helybeli lakosok csetrinek hívnak.

Belépődíj:

Felnőtt jegy: 2.000 Ft
Kedvezményes jegy*: 1.800 Ft
Gyermek (3-14 éves korig): 1.500 Ft
Családi jegy (szülők és a gyermekek 14 éves korig): 5.500 Ft

Bővebben >>>

Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca, Baranya megye (Duna-Dráva Nemzeti Park)

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, majorral, tanösvényekkel és változatos programokkal várja a közönséget. A főépületben a látogatók egy interaktív, érdekes kiállítás segítségével ismerhetik meg a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit. A látogatók bepillanthatnak a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek.

A Hagyományos gazdálkodás tanösvény végén, a főépülettől kb. 600 méterre felépült majorban a térségre egykor jellemző régi magyar háziállatokat bemutató épületegyüttes található. Itt ismerhetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok, amelyek őseink mindennapi megélhetését segítették egykor. A látogatók szürkemarhákat, mangalica sertéseket, hucul lovakat, régi juh- és baromfifajtákat tekinthetnek meg.

Belépődíj és bővebb információ >>>

Mohácsi Nemzeti Emlékhely, Baranya megye (Duna-Dráva Nemzeti Park)

Szulejmán szultán hadaival vívott sorsdöntő csata emlékére az 1976-ban felépített emlékhely 2011-ben jelentős megújuláson esett át. Ekkor avatták fel az új, Szent Koronát ábrázoló épületet. Az emlékhelyen több idegenvezetéses séta is várja a látogatókat.

Belépődíj:

Felnőtt 1500 Ft

Diák, nyugdíjas, pedagógus 1200 Ft

Bővebben >>>

Bemutató Majorság és Látogatóközpont, Sarród, László-major, Győr-Moson-Sopron megye (Fertő-Hanság Nemzeti Park)

Az Eszterházyak egykori gazdasági központja, a 150 éve alapított majorság ma látogatóközpontként várja a kirándulókat, gyerekeket, felnőtteket. Kiállítótermében betekintést kaphatunk az egykori hagyományos gazdálkodási formákba, az állattartáshoz kapcsolódó régi magyar mesterségeket ismerhetjük meg képi- és tárgyi emlékekkel gazdagon kiegészítve, magyarázva.

Belépőjegy árak

Gyermek, diák, nyugdíjas 400 Ft/ fő
Felnőtt 800 Ft/ fő

Bővebben >>>

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: