Megújult állomás és mozdonyok – Felújították az Almamelléki Erdei Kisvasutat

Átadták a Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett erdei kisvasút komplex fejlesztést. A sajátos turisztikai élményt nyújtó Zselici Csühögő egyedi értéket képvisel a megyében, melynek megőrzését, fenntartását és fejlesztését a Mecsekerdő Zrt. egyik fontos közjóléti feladatának tekinti. A 2017. szeptember 26-án bemutatott fejlesztésre az állam és az erdészet mintegy százmillió forintot fordított.

(Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

(Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

Az Almamelléki Állami Erdei Vasút (AÁEV) vonatkozásában a vasúti pálya, a gördülőállomány és kiszolgáló infrastruktúra állapota olyan mértékben leromlott, hogy a kisvasút vonzerejét, az utazások számát már csak egyre nagyobb erőfeszítések árán lehetett fenntartani. A fejlesztés hatására olyan komplex turisztikai attrakció jön létre, amely magas minőségű szolgáltatásaival, élményígéretével és természet közeliségével képes megfelelni a modern kor elvárásainak is.

Ünnepélyes átadás
Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese köszöntőjében felelevenítette a kisvasút történetét, ezzel is alátámasztva az erdőgazdaság törekvését az itt található értékeket megőrzésére és eredeti állapotában történő megosztására.

Ahogy Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár asszony is elmondta: az, hogy most itt állhatunk, azoknak a környezeti értékeknek köszönhető, amit a környék és a kisvasút a turistáknak tud nyújtani: az idősebbek, a vadászat szerelmesei éppúgy megtalálják a kedvükre valót, mint a fiatalok az erdei iskolában.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke szintén köszönetet mondott e helyi érték megóvásáért, kiemelve, hogy a környék komplex fejlesztéseinek sorába illesztve a Csühögő megóvása értékes hozzájárulást jelent a régió idegenforgalmi fellendülésének terén.

Az állomásépület és környékének bejárását követően a felújított szerelvények Almamellék állomásról a sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola állomásig szállította, ahol ünnepi fogadásra kerül sor.

Zselici_Csühögő_átadó_20170926_A_szalagavatást_követő_ünnepi_pillanatok

(Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

A fejlesztés elemei
A beruházás keretében visszanyerte eredeti formáját az almamelléki állomásépület homlokzata. Teljes felújítását követően új funkciót kap a régi pályamesteri iroda és az egyszerű mozdonyszín, emellett megújult a MÁV-típusú régi egykapus fa áruraktár is. Az állomáson új, fedett, faszerkezetű mozdony- és kocsiszín, illetve tűzivíz medence is épült, a megállókban magas peron és térvilágítás valamint utastájékoztatási elemek kerültek kialakításra. Az állomás területén teljes pályarekonstrukcióra is sor került, valamint teljes felújításon esett át kettő C-50-es mozdony, két „Dunakeszi” zárt kocsi és két „Maszolaj” nyitott kocsi is.

(Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

(Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

Érdekességek
A Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett erdei kisvasút hazánk két, 600 mm-es keskenynyomtávú vasútvonalának egyike, így igazi kuriózumnak számít.

A jelenleg Almamellék és Sasrét-puszta között közlekedő Zselici Csühögőnek évente közel hat-hétezer utasa van, a menetrend szerinti járatokon kívül különböző rendezvények, túrák, az erdei iskolai oktatás vagy szervezett csoportok keretében is közkedvelt kirándulási célpontnak számít.

A kisvasút szerelvényei fél óra alatt teszik meg a mintegy 7 km hosszú utat. A sínpár nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad, utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankás zselici dombokban, a csodás sasréti erdőkben, és köszönthetjük az itt-ott felbukkanó szarvasokat és vízimadarakat is.

(Mecsekerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: