Virágzik a Kiskunság egyetlen őszi csillagvirág állománya (+KÉPEK)

 Az őszi csillagvirágnak sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságból. A Duna-Tisza közén csak Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya.

oszi_csillagvirag_knpi

Őszi csillagvirág (Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

A csillagvirágok rendszertana az elmúlt években jelentős átalakuláson esett át. A korábbi két fajt – amelyek közül egy egyik tavasszal, a másik ősszel nyílik – egyes kutatók 5, míg mások 6 fajjá bontották szét. Az őszi csillagvirágként ismert fajt önálló nemzetségbe sorolták (bár ennek létjogosultságát többen vitatják), és egyes szerzők két különálló fajként tekintenek a Tiszántúlon, illetve a Balaton-felvidéken szórványosan előforduló növényekre.

Bár a rendszertanuk továbbra sem egységes, szépségük kétségkívül az – akárhány fajról és nemzetségről is legyen szó. A tavasszal nyíló fajok közül a ligeti csillagvirág a Duna-mentén többé-kevésbé épen maradt keményfás (tölgy-kőris-szil) ligeterdők aljnövényzetében még többfelé előfordul, azonban az őszi csillagvirágnak sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságból. Valkó Orsolya és Deák Balázs debreceni kutatók észlelték a növényt először Sándorfalva határában, majd a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaik további, közeli gyepfoltokon is megtalálták az aprócska, törékeny faj virágait. A növény főként sóvirágos-ürmös szikes pusztákon nő, összességében több száz töve indul nyílásnak szeptemberben.

oszi_csillagvirag_knpi_02

Őszi csillagvirág (Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: