Erdei kondipark és kilátó is épül a Budapest környéki hegységekben

Nagy öröm és remek kikapcsolódás lesz a lakosság számára 2020 szeptemberétől gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát – ugyanis a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) erre a projektre nyert el egymilliárd forint uniós forrást a Széchenyi 2020 pályázati keretből augusztus első felében” – írja a Magyar Nemzet.

pilis

A hírportál cikkéből kiderül, hogy a forrásból például a Pomáz melletti Bölcső-hegyre építenének kilátót, új turistajelzéseket is festenének, a gödöllői arborétumba pedig korszerű illemhelyet telepítenének. A projekt összefoglalója szerint az új attrakcióknak köszönhetően még népszerűbb lehet a bakancsos turizmus.

Az MTSZ még a tavaly augusztusi elnökségi ülésén döntött egyhangúlag úgy, hogy kezdjék meg a felkészülést a pályázatokra. Az eredmények arra utalnak, hogy a felkészülés jól sikerült, így ha a szükséges forráshoz ténylegesen is hozzájutnak, akkor semmi akadálya nem lehet annak, hogy a mogyoródi Somlyó-hegyen található, Makovecz Imre által tervezett kápolnától a fóti katolikus templomig kígyózzon a Szent László-tanösvény. Lesz hol megpihenni és falatozni a fáradt kirándulóknak, hiszen 454 pad-asztal garnitúrát, 379 padot, 65 tűzrakóhelyet, valamint 30 esőbeállót is megálmodtak a területre az MTSZ szakemberei. A fejlesztés keretében pedig 16 forrást újítanának fel annak érdekében, hogy „az erdő látogatói számára friss vízforrást biztosítsunk”.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Pilisi Parkerdő nyolc frekventált pontján erdei kondiparkot is kialakítanának. A hatelemes kültéri tornapálya a már néhány településen megismert városi fitneszparkok mintájára készülne. A lehetséges tornagyakorlatokat színes, időjárásálló információs táblákon mutatják majd be.

A börzsönyi fejlesztésekre 357 millió forint uniós forrást nyert el az MTSZ. Ebből a keretből végre már látogatóközpont is épülhet Királyréten. A kinézett területen azonban előtte még két épületet le kell bontani. A látogatóközpontnak azonban nagyon gazdag lesz a kiállítása: 3D-s monitor, makett és terepasztal is ámulatba ejtheti majd a kirándulókat. A 358 méter magas Vár-hegyre szintén egy 15 méter magas kilátót építenek, Márianosztrán pedig emlékhelyet építenek a pálosoknak.

(Magyar Nemzet – MNO)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: