Ősi értékek megmentése – Újjáépítik a gyimesbükki Rákóczi-várat

Már csak napok kérdése, és hozzáfognak a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítéséhez, amelyet közadakozásból finanszíroznak. A munkagépek és építkezési anyagok helyszínre való szállításához a szükséges utat már kialakították a vár felé – írja a Székelyhon.

(Foó: Sándor Csilla)

(Fotó: Sándor Csilla)

„Minden akadály elhárult az építkezés útjából, a közbeszerzési eljárást lezártuk, került vállalkozó, aki fel fogja építeni a várat. A gyimesi oldalról bevágtuk már az utat, ahol a munkagépek ki tudják az anyagokat szállítani a helyszínre, és a napokban nekifogunk az első kapavágásoknak is” − foglalta össze a Rákóczi-vár tervezett újjáépítésének jelenlegi helyzetét Deáky András. Az építkezés kezdeményezője arról is tájékoztatott, hogy a beruházásra gyűlnek a pénzösszegek mind a bankszámlán, mind a téglajegyekből. Egy hónap alatt, amióta tudja, hogy biztosan hozzáfoghatnak az építkezéshez, csak az említett jegyekből több mint 3,5 millió forintot (52 ezer lejt) gyűjtött össze háromezer forintonként. Mint fogalmazott, ő maga is csodálkozik, hogy mennyi jóérzésű ember van:

“talán nem lesz Magyarországnak olyan csücske, de még a világnak sem, ahonnan ne járultak volna hozzá az újjáépítéshez.”

A Székelyhon hírportál érdeklődésére azt is kifejtette Deáky András, hogy csak nála lehet a téglajegyeket megvásárolni, nem is tervezi, hogy máshol árusítsák. De azok is hozzájárulhatnak az újjáépítés megvalósulásához, akik nem tudnak Gyimesbükkbe utazni, hiszen az a lelkes helyi csapat, amely az elmúlt évtizedben számos háborús helyszínt mentett meg az enyészettől, illetve állított méltó emléket a hazáért harcoló háborús hősöknek, létrehozott egy egyesületet, amelynek bankszámlájára továbbíthatók a felajánlások. A Gyimesbükkért Egyesület bankszámlaszámai: RO37 OTPV 2600 0053 1232 RO01 (romániai lejátutalásra), RO41 OTPV 2600 0053 1232 HU01 (magyarországi forintátutalásra), RO91 OTPV 2600 0053 1232 EU01 (eurós bankszámla), RO51 OTPV 2600 0053 1232 US01 (USA-dollár számla). Az átutaláshoz szükséges SWIFT/BIC-kód: OTPVROBU. Azt is kiemelte a nyugalmazott iskolaigazgató, hogy a Rákóczi-vár újjáépítésének elkezdése hétéves kitartó munkájuk eredménye, befejezése pedig eddigi megvalósításaik megkoronázását jelenti majd.

A tervekről

A beruházás összértéke 220 ezer euró, ami 68 millió forintnak, illetve közel egymillió lejnek felel meg. A tervek szerint a vár 150 négyzetméteres területen fekszik majd, ebből 90 négyzetméteren az épület maga, 60 négyzetméteren a felső sziklaterasz, illetve további 60 négyzetméternyi lesz a feljáró lépcső. A kétszintes kőépület földszintjén kiállítótermet és mosdókat alakítanak ki, az emeleten pedig egy kávézót előtérrel és fedetlen sziklaterasszal. Esztány Győző, a tervező Esztány Stúdió építésziroda vezetője érdeklődésünkre korábban elmondta, a terveket lelkes helyi civilek kutatómunkája során összegyűjtött információk és képes anyagok alapján készítették el. Az 1800-as évekből is maradtak fent tervek, felmérések, alaprajzok, illetve van olyan rajz is, amelyről sejtik, hogy tervezett állapot és nem utólagos felmérés. A helyiek régi képeslapokat, fotókat is összegyűjtöttek, azok alapján sikerült végül is hitelesen rekonstruálni a várat – részletezte.

(Székelyhon)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: