Még mindig vannak járhatatlan turistautak a Bükk-hegységben

Az utóbbi napokban több észrevétel, panasz érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz a bükki turistautak állapotával kapcsolatban, elsősorban azért mert a kirándulókat váratlanul érte, hogy a turistaúton nem, vagy alig lehet továbbmenni a kidőlt fáktól. Valóban sokkoló látvány lehet a helyenként az egymásra borult fák tömege, főleg akkor, ha az váratlan akadályt jelent a továbbjutásban.

(Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

(Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

A hótörés miatt helyenként lehetetlen volt a kijelölt turistautakon haladni. Május eleje óta sokat javult a helyzet, ám még mindig vannak nehezen, vagy egyáltalán nem járható szakaszok.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kezelésében álló természetismereti tanösvények  állapotát nyomon követi, a szükséges javításokat, karbantartási munkákat folyamatosan elvégzi. A tavaszi rendkívüli időjárás nyomán a fakidőlésekkel érintett tanösvényein azonnal megkezdte a kárelhárítást, szilvásváradi a Millenniumi tanösvényt már megtisztította, az járható, de a Tamás-kúti tanösvény Imó-kő leágazása még nem látogatható és egyelőre nem javasoljuk a Rejtek-Répáshuta tanösvény Rejtek-Gyertyán-völgy szakaszának a látogatását sem.

A Heves Megyei Természetbarát Szövetség a honlapján az alábbi közlemény található:

“Figyelem! A Bükkben és a Mátrában jelentős károkat okozott a szokatlan időjárás a turista úthálózatban. Ennek a következményeként az erdészet a hegységek jelentős részét lezárta, és megtiltotta a turista utak használatát. Felhívjuk a figyelmet, hogy a két hegységben csak előzetes információgyűjtést követően, és csak az engedélyezett utakon szervezzenek túrákat!”

A Szövetség három előre meghirdetett túráját is lemondta.

A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség az alábbi tájékoztatással együtt mondta le egyik előre meghirdetett túráját:

Az április közepi extrém időjárást követően a teljesítménytúra által érintett útvonalak a fák kidőlése miatt nem járhatóak, fokozottan balesetveszélyesek.

Az Északerdő Zrt. a honlapján elsősorban a Bükk Miskolchoz közeli, alacsonyabban fekvő területein  javasolja a kirándulást, tekintettel a felsőbb részeken továbbra is fennálló veszélyhelyzetre. Megközelítően 500 méteres magasságtól felfelé kidőlt, megroskadt fák nehezítik a gyalogos közlekedést, s továbbra is borulhatnak ki törzsek, vagy szakadhatnak le ágak a meggyengült, esetenként a hó alatt megtört fákról.

Az Egererdő Zrt. facebook oldalán található friss tájékoztatás szerint a turistautak egy kivételével járhatóak és megkezdődött a Szalajka-vögyben az Istállós-kői-barlanghoz vezető sétaút megtisztítása a kidőlt fáktól. Egyelőre, amíg a munkák tartanak, a területet a látogatók elől továbbra is zárva tartja az erdészet, melyet piros szalaggal körbehatárolt.

Általánosságban elmondható, hogy a Bükk-fennsík turistaútjai járhatók, azok a turistaútszakaszok, amelyek erdészeti szállító, közelítő úton vezetnek már járhatók, így már használhatók a jelölt erdei kerékpárutak is.

Ne felejtsük el, hogy továbbra is veszélyes az erő látogatása és különösen növelheti a balesetveszélyt eső, zivatar után, a felázott talaj, amikor az utak nedvesek és csúszósak. És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy viharos erejű szélben se menjünk idős erdőállományban a fák közé.

Felhívjuk minden kiránduló figyelmét, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben! Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás még a kijelölt tűzrakó helyeken is!

(BNPI – Ökoturisztikai és Kommunikációs Osztály)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: