Látogatóközpont létesül a tatabányai Turul-emlékműnél

Gerecse kapuja néven épít látogatóközpontot a tatabányai önkormányzat a megyeszékhely fölé magasodó Turul emlékmű közelében 600 millió forintos beruházással – ismertette a polgármester csütörtökön az építkezés megkezdése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

tatabanyai-turul-emlekmu-media

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta, az ötszáz négyzetméteres létesítményben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet.

A központ egy év múlva fogadhat látogatókat. A beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető utat, a parkerdőben új tanösvényeket jelölnek ki és kisebb rekonstrukciókat végeznek el a Turul szobron és talapzatán.
A polgármester hozzátette, a tatabányaiak és az ide látogatók több évtizedes elvárásának tesz eleget a város a turisztikai bemutatóközpont létrehozásával. Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, majd munkáikból kiállítást nyitottak és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és az 1501 szavazó többsége Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A hatszáz millió forintot meghaladó beruházás megvalósítására a város 514 millió forintos uniós támogatást nyert el.

A Tatabánya melletti Kő-hegy város felé néző sziklaperemén lévő Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet. A millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.
A Tatabánya jelképévé vált Turul emlékművet írásaiban Jókai Mór örökítette meg, valamint Feszty Árpád megfestette, az alkotás az Észak-Komáromi Duna Múzeumban tekinthető meg.

(MTI)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: