Újabb természetvédelmi fejlesztések indulnak a Mura-vidéken

A kormány több mint 60 milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára szerdán Letenyén, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló EU-s Interreg “coop MDD” projekt nyitórendezvényén.

mura_videk
A mintegy 2,15 millió euró összköltségű projekten öt ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Magyarország) szakemberei dolgoznak – ismertette Dr. Rácz András a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. Emlékeztetett rá, hogy a Mura folyó térségében egy hónappal ezelőtt 470 millió forint nagyságrendű projekt kezdődött el a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében, melynek célja többek közt az eredeti élőhely, az őshonos állattartás, legeltetés visszaállítása, a táj értékének megtartása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: a bioszféra rezervátum jubileumi rendezvénye felhívja a figyelmet a Mura-vidék értékeire. Letenye térsége a belföldi turisták előtt évtizedeken keresztül zárt területnek számított, ahova nehéz volt bejutni – idézte fel Cseresnyés Péter. Hozzátette: az érintetlen természeti környezet “felfedezésre váró kincseket rejt” mindazok számára, akik aktív pihenésre vágynak, szeretnek kirándulni, kerékpározni, esetleg vízitúrázni a Murán.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója beszélt a Mura-vidék természeti értékeiről. Kitért arra is, hogy az igazgatóság a hazai és nemzetközi programok segítségével a természeti értékek megőrzésére és bemutatására törekszik. Szeretnék helyreállítani a hagyományos extenzív tájhasználat során kialakult mozaikos (erdő, gyep, holtág) ártéri élőhelyeket, javítani a védett területek állapotát, az ártér vízelvezető képességét. Céljuk a Bioszféra rezervátumhoz tartozó védett területek, Natura 2000 területek és élőhelyek kedvező természeti állapotának megóvása, illetve javítása, valamint a védett és közösségi jelentőségű fajok megismertetése és élőhelyük biztosítása. A Mura, Dráva és a Duna mentén szabadtéri oktatóközpontokat hoznak létre, amelyek a természettudományi tanítás színterei lehetnek és kirándulási célpontok a turisták számára. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park költségvetése az Interreg “coop MDD” projekt keretében 210,3 ezer euró.

(MTI/FM)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: