Gímszarvas borjú született a Körösvölgyi Állatparkban

Újabb pöttyös jövevénnyel ajándékozta meg gondozóit és a látogatókat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának egyik gímszarvas tehene.

koros_gim
Az egészséges, mintegy 12 kilogramm testtömegű borjú most még a karám egyik távoli szegletében, faágak takarásában fekszik, így a látogatók csak nehezen pillanthatják meg. A gímszarvas tehenek a szabad természetben általában egy rejtett zugban, magas fűben 2-3 hétig elfektetik borjukat, csak szoptatni járnak hozzá. A kisborjú ráadásul teljesen szagtalan, ez azért van így, hogy ne fedezzék fel a zsákmányra éhes ragadozók. A borjak 4 hónapos korukig szopnak, de már 3 hónapos koruktól más táplálékot (füveket, rügyeket) is fogyasztanak.

3508_large
A Körösvölgyi Állatpark gímszarvas karámjában az új jövevényen kívül még négy lakó van: két tehén és egy bika, valamint a tavaly nyáron született fiatal bika. Utóbbit azonban hamarosan elszállítják a Szegedi Vadasparkba, mert az őszi bőgéskor apja valószínűleg nem tűrné el a jelenlétét. Mivel a másik tehén is vemhes, így hamarosan újabb szaporulatra számíthatunk.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: