„Pelék, versek, képek” – Pele-vers illusztrációs pályázat

A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály által működtetett Vadonleső Program és a tíz hazai nemzeti park igazgatóság 2017. Az év emlőse a mogyorós pele alkalmából „Pelék, versek, képek” címmel pele-vers illusztrációs pályázatot hirdet.

Mogyorós pele (Fotó: Orbán Zoltán)

Mogyorós pele (Fotó: Orbán Zoltán)

„Bevallom, mindeddig nem gondoltam bele, nem jutott eszembe méreckedni vele, hisz csak egy rágcsáló a mogyorós pele… de most mindenfélét elolvastam róla, s rá kellett ébrednem a tiszta valóra: hogy bennem s a pelében egyazon óra ketyeg!..” – írja Molnár Krisztina Rita a „Pele meg én” című versében.

A Vadonleső Program „Az Év Emlőse: a mogyorós pele” kezdeményezésére egész alomnyi új pelevers született; több kortárs költőnk és zenészünk ragadott tollat, klaviatúrát vagy épp gitárt és gazdagította a magyar irodalmat, dalkultúrát olyan hosszabb-rövidebb költeményekkel, dalokkal melynek főszereplője éjszakai erdeink, cserjéseink aranybarna bundájú, gombszemű koboldja. A versek és dalok közt vannak humorosabbak, énekesebbek, melankolikusabbak, elgondolkodtatóak és érzelmesebbek, tükrözve költőjük személyiségét, hangulatát. Ráadásul minden vers és dal minden olvasóban más és más képeket, érzéseket idéz fel, melyeket eltérő módokon lehet papírra vetni egy-egy illusztrációban. Erre kérjük és hívjuk a fiatalabb korosztályt: illusztrálják az újszülött peleverseket, neveljük fel őket együtt!

Pályázati feltételek:

„Pelék, versek, képek”

 • 6-14 éves korig.
 • A lakhely szerinti nemzeti park igazgatóság által közzétett versekre, és a Tamás Éva Játéktára zenekar “Dal a mogyorós peléről” című dalára  lehet illusztrációt készíteni.
 • Bármilyen színes technikával, kollázs technikával, esetleg számítógéppel készült  egyedi mű.
 •  Egy pályázó maximum két pályaművel vehet részt.
 • Egy pályázó maximum két vershez készíthet illusztrációt.
 • Postai úton, vagy jó minőségben, elektronikusan (min. 600 dpi, A4, vagy A3 1:1 méret, minden esetben színes beállítású, 8 bit színmélységű beolvasás, TIF formátum) a lakhely szerinti nemzeti park igazgatósághoz benyújtva.

Pályázati jelentkezés:

Az egyéni pályamunkák benyújthatók 2017. szeptember 15 ig a lakóhely szerint érintett nemzeti park igazgatósághoz. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „Pelék, versek, képek”. Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is.

A pályaművekhez kérjük csatolni:

 •  a mű címe,
 • a szerző neve,
 • kor/osztály,
 • település,
 • felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
 • pályázó postacíme, telefonszáma, email címe és a
 • pályázat címe, amelyben nevez.

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldenek.

A pályázattal kapcsolatban információk és a versek megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu honlapján.

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2017. szeptember 15.
Az alkotásokat pályázatonként értékelik és jutalmazzák.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2017 szeptemberében kerül sor a területileg érintett nemzeti park igazgatóságon.

A legjobb alkotások beküldői meghívást kapnak 2017 novemberében a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezésre kerülő „Mogyorós pele gálára”. A díjazott alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvedelem.hu weboldalon is.

A pályamű beküldésével a szervezők úgy tekintik, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.

A beérkezett alkotásokat nem küldik vissza!

A pályázati felhívás további részletei ITT>>>

(Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: