Virágzik a bodza! A fehér színű virágból hűsítő ivólé vagy szörp készülhet, de finom süteményeket is alkothatunk belőle. Nézzünk pár receptet, amit érdemes kipróbálni!
A bodza nemcsak manapság számít kedvelt növénynek, hanem őseink is széles körben használták. Az ókorban a fa sötét színű bogyóit festéshez alkalmazták, ami a nők körében is hatalmas sikert aratott, hiszen a lilás-feketés termés a haj színezésére is alkalmas volt. A fa gyökerét, ágait és kérgét is felhasználták egy-egy speciális gyógykezeléshez: a fürdővízbe áztatott gyökerekkel epilepsziát kezeltek, a levelekkel szemölcsöket orvosoltak.
A bodza bogyójának magas a C-vitamin tartalma, illetve megtalálhatóak benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitaminok is. Több ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, cinket és foszfort.
A növény izzasztó hatású, ezért lázas megbetegedéseknél előszeretettel használják, de megfázásnál, torokgyulladásnál és köhögés ellen is ajánlott. A virágból teát készíthetünk, s akár mézzel is fogyaszthatjuk.
A bodza a gasztronómiában is különleges helyet foglal el, így most mutatunk pár egyszerű receptet, amit érdemes kipróbálni a virágzás idején:
1. Bodzaszörp
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 20 dkg citromsav
- 1,3 kg citrom leve és felvágott héja
- kb 100-110 db bodzavirág
- 5 l víz
- 1,2 dkg benzoesavas nátrium
Elkészítés: A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. Miután kihűlt hozzáadjuk a citromsavat, a citromot, a bodzavirágot. Kb. 6 napig állni hagyjuk, néha megkeverjük. Majd végül kiszedjük belőle a virágokat és a vágott citromhéjat, a szörpöt szitán átszűrjük, majd üvegekbe töltjük. Kb. 12 liter szirupot kapunk belőle. Ha több ideig kívánjuk tárolni, akkor a citromsavval együtt benzoesavas nátriumot is rakjunk bele.
2. Bodzafánk:
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 4,5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 3 tojás
- csipetnyi só
- bodzavirág
- olaj
Elkészítés: Felverjük a tojásfehérjét, majd összedolgozzuk a hozzávalókat. A bodzavirágokat leszedegetjük és belemártjuk a tésztába, majd forró olajban kisütjük. Tálaláskor szórjunk rá porcukrot!
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl szénsavas víz
- 3 dl tej
- kevés olaj vagy vaj a sütéshez
- 1 csipet só
- bodzavirág
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, sűrű palacsintatésztát készítünk belőle, majd a megmosott, leszedegetett virágot a tésztába öntjük. Vajon vagy olajon sütjük. Tálaláskor fahéjjal vagy lekvárral is ízesíthetjük.
4. Bodzás-citromos muffin
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 120 g cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 2 tojás
- 100 ml olaj
- 200 ml tejföl
- 3 bodzavirág
Elkészítés: A bodzavirágokat lemossuk, lecsepegtetjük, majd a szárról lecsipkedjük. A lisztet elkavarjuk a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral és a citromhéjjal. A tejfölt elkeverjük az olajjal, a citromlével és a tojásokkal, majd a lisztes keverékhez öntjük, és jól elkavarjuk. A végén hozzákeverjük a bodzavirágot. A muffin tepsi 12 mélyedését kibéleljük a muffin papírral, majd a masszát a belekanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
(Erdeiprogramok.hu)