Hazánk legújabb lombkorona tanösvényét adták át Kaszón – Így néz ki! (+KÉPEK)

Majdnem 10 méter magas, 124 méter hosszú lombkorona tanösvényt adott át a Madarak és Fák Napja alkalmából Kaszón a helyi erdőgazdaság, amely igazi kuriózum a hazai erdőkben. A különleges létesítmény 50 millió forintból készült el, amit a Kaszó Zrt. saját forrásából finanszírozott. A lombkorona tanösvény számos interaktív játékkal ismerteti meg a kicsiket és szüleiket az erdei élővilággal, a madár-, denevér- és fafajokkal.

lombkorona_tanosveny_kaszo_28

TELJES KÉPGALÉRIA A LOMBKORONA TANÖSVÉNY ÁTADÁSÁRÓL >>>

Az ünnepélyes átadón Galamb Gábor arról beszélt, hogy már a tervezéskor is nagyon fontosnak tartották azt, hogy a lombkorona tanösvény szervesen kapcsolódjon a folyamatosan épülő és fejlődő kaszói kirándulóközponthoz. Az állami erdőgazdaság vezérigazgatója kiemelte; ezt a célt sikerült elérni, hiszen az új közjóléti létesítmény összekapcsolódik az Öregerdő Tanösvénnyel, másrészről pedig külsejével hozzájárul a kirándulóközpont szépségének emeléséhez. “Ez ismét egy olyan beruházás, amivel az embereket jobban meg tudjuk ismertetni az erdész és a vadász munkájával, az erdő élővilágával. Galamb Gábor beszéde végén mindenkinek köszönetet mondott, aki hozzájárult a lombkorona tanösvény megépítéséhez.

Ünnepélyes szalagátvágás - Galamb Gábor, Gulyás Andrea, ...

Ünnepélyes szalagátvágás – Galamb Gábor, Gulyás Andrea, dr. Neszményi Zsolt és Szászfalvi László

Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára örömét fejezte ki, hogy Somogy zöld szívében egy újabb hasznos létesítményt adhat át. (2016 tavaszán egyébként a Sakál Tanya erdei szálláshellyel gazdagodott a Kaszó Zrt. közjóléti kínálata, amelyről az Erdeiprogramok.hu is tudósított.) Gulyás Andrea hangsúlyozta, hogy az FM számára nagyon fontos a természeti értékek megőrzése, és az erdők többcélú hasznosítása, amelyben helye van a turizmusnak, a közjólétnek is. “Egészen más szemszögből látható a természet, a terület legjellemzőbb erdőtípusait tudják bemutatni a 124 méter hosszú, 9,5 méter magas tanösvényen” – fogalmazott. Hozzátette, hogy Kaszó kiváló célpontja lehet a természetjáróknak.

lombkorona_tanosveny_kaszo_20

Az ünnepségen jelen volt dr. Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott, aki Wass Albert idézetével kezdte beszédét, majd hozzátette:”Aki meghallja a természet hangját, az nagyon jól fogja magát érezni Kaszón”. Reményét fejezte ki, hogy az ország több megyéje is követi majd a somogyi példát, és sok helyen lesznek hasonló lombkorona tanösvények.  Az Erdeiprogramok.hu úgy tudja, hogy a közeljövőben valóban több hasonló létesítmény épül majd hazánk erdeiben, többek között Sopron térségében, Zalában vagy éppen Pannonhalmán.

lombkorona_tanosveny_kaszo_3

Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntőjében kifejtette: “Nemcsak az élethosszig tartó tanulás a fontos, hanem az életre való nevelés is. Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, és még ha megöregszik is, nem tér el attól. Mi más lenne a nekik megfelelő mód, ha nem a természet szeretetére nevelés. Neveljük a gyerekeket hazaszeretetre, a testi és lelki egészség igényére, de ehhez hozzátartozik a természet, a környezetünk megismerése is. Ezert csodalatos dolog egy ekkora beruházás megvalósítása”.

lombkorona_tanosveny_kaszo_17

 

A 9,5 méter magas lombkorona tanösvény a házirend maradéktalan betartása mellett látogatható, a függőhídon azonban kizárólag felügyelet mellett haladhatnak át a 18 éven felüli látogatók. Az Erdeiprogramok.hu csapata végig is ment a magas létesítményen, amelyről hamarosan videót is mutatunk.

(Gribek DánielErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: