Ne térjen le a kijelölt turista útvonalakról! Erdőlátogatási korlátozás az Uzsai Erdőben

A korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. az Uzsai Erdészeti Igazgatóság működési területén. A hosszú téli, fagyos időszak okozta táplálékforrások beszűkülése miatt a társaság szemes-, lédús-, és szálas takarmány kijuttatásával segítette a vadászterületen élő valamennyi védett és vadászható vadfaj túlélését.

erdolatogatasi_tilalom_4

A tél és az időjárás enyhülésével azonban nem szűntek meg a vadgazdálkodók feladatai, hiszen a vaddisznónál most zajlik a malacozás, ellés, a kérődzők nőivarú egyedeinél pedig a vehemépítés időszaka. Ebben az időszakban a többlet táplálék mellett fokozott nyugalomra van szükség, amit a társaság azzal kíván biztosítani, hogy felhívja az erdőlátogatók figyelmét arra, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el. A vad ösztönösen távolabb húzódik a turistautak kijelölt nyomvonalától. Az erdőlátogatók turistaúton történő mozgás a vad számára kevésbé zavaró, megszokott lesz idővel. A lombfakadást követően megnövekvő természetes takarás további biztonságot jelent a vad számára, mellyel tovább fokozódik nyugalmuk.

Fentiekre hivatkozással a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. úgy döntött, hogy az erdőlátogatási korlátozással párhuzamosan nem ad ki ebben az időszakban hullajtott agancsgyűjtési engedélyt, hiszen az ellentétes lenne a fent említettekkel.

„Kérjük a lakosság, a természetjárók, kirándulók segítségét, hogy legyenek tekintettel környezetükre, az uzsai erdő élővilágára azzal, hogy elviselik a korlátozás nem is olyan nagy terhét. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az erdőterületet 2017. április 30-áig csak a kijelölt turistautakon látogathatják” – olvasható a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közleményében.

(Budapesti Erdőgazdaság Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: