Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

Egyik legismertebb vadon élő növényünk a 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amelynek nemesített rokonfajai a legtöbb kertben is ott virítanak a tél múltával. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben a hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

(Fotó: Kovács Sándor, KNPI)

(Fotó: Kovács Sándor, KNPI)

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával gyakran már február közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj, legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta térségében találhatóak. Itteni populációi a múlt héten kezdtek virágozni, a nappali felmelegedés hatására, és az éjszakai fagyok elmúltával a napokban már teljes pompájukban nyílnak. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki erre kirándul! A hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

Fotó: Aradi Eszter, KNPI)

(Fotó: Aradi Eszter, KNPI)

Fontos tudni, hogy a kikeleti hóvirág védett növény, 2005 óta gyűjtése és árusítása tilos. Egy szál hóvirág leszedése 10.000 Ft büntetést vonhat maga után, így inkább csak gyönyörködjünk bennük, ne akarjuk hazavinni.

HÓVIRÁG ÜNNEP AZ ALCSÚTI ARBORÉTUMBAN – KÉPGALÉRIA>>>

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: