Megszűnhetnek az erdei kukák a Pilisben és a Budai-hegységben

A Pilisi Parkerdő Zrt. megfontolja az erdei szeméttárolók lépésről-lépére történő megszüntetésének lehetőségeit, mert szerinte jobb, ha a kirándulók elviszik magukkal az erdőbe bevitt szemetet – olvasható a masodikkerulet.hu oldalon.
szemet_vidd_magaddal

A portál szerint az erdészetnek napi problémát okoz az erdei letelepedők, pihenőhelyek mellett kialakított hulladékgyűjtők fenntartása. Jogos az erdészet felvetése, amikor azt kérdezik: miért tegyük egy kukába a szemetet az erdő közepén? Az erdőben kirándulók ugyanis az útra hozott – főként – ételek és italok maradványait, csomagolóanyagait ugyanúgy el tudják vinni magukkal az erdőből haza, mint ahogyan behozták őket a hátizsákokban.

A szemétgyűjtők rendszeres ürítése jelentős anyagi ráfordítással jár, nem beszélve a nagy terület számos kukáját körbejáró szállítójárművek üzemanyagfogyasztásáról, ami eleve ellentétes a környezetbarát erdőfenntartással. Ha a hulladék nem maradna az erdőben, másra felhasználható pénzt és energiát lehetne megspórolni.

erdei_szemetes
A Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta a masodikkerulet.hu oldalt, hogy a lakosság és a kirándulók szemléletformáló tájékoztatása mellett lépésről lépésre felszámolják az erdei hulladékgyűjtőket. A megszüntetést fokozatosan képzelik el: az utaktól távolabb eső, ritkábban látogatott helyszíneken kezdik el és a forgalmasabb, sűrűbben látogatott pihenő- és letelepedőhelyek környékén érne véget a program. Az új szemléletű projekt kezdése attól függ, hogy a kommunikáció során milyen ütemben tudják bevonni az érintett szervezeteket, partnereket. Az elképzelés nemcsak a pilisi régiót érinti, mert más erdészetek is tervezik a környezetbarát program elindítását.

Erdei rendezvények, túrák, kisvasutas programok, erdei iskolák a Pilisben és az ország más tájain >>>

(masodikkerulet.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: