Medvehagyma gyűjtés a Mecsekben – Szabályok és egyéb tudnivalók

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.

medvehagyma_

A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/főt naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

Figyelem! A Társaság védett területen csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki engedélyt, kivéve az alábbi térképen narancssárga színnel jelölt kíméleti területekre illetve a piros színnel jelölt fokozottan védett vonatkozóan, ahol egyáltalán nincs lehetőség kereskedelmi célú gyűjtés folytatására.

Az alábbi térképen tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról. Sötétzölddel a védett területeket, pirossal a fokozottan védett területeket, narancssárga színnel a medvehagyma kíméleti területeket jelöltük.

(Mecsekerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: