Tavaszra várva – Megújult a Kis-Vátyoni tanösvény

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárréti területi egységén, Geszt és Zsadány határában 2004-ben adták át a Kis-Vátyoni tanösvényt. Az itt található információs táblákat, útjelzőket rendszeresen karbantartják, most pedig a pallósor javítása is megtörtént, mely lehetővé teszi, hogy tavasz közeledtével biztonságosan közlekedhessenek a kirándulók.

(Fotó: Bíró István)

(Fotó: Bíró István)

A létesítmény a terület változatos élőhelyeit és a különböző társulásokhoz kötődő élővilágot kívánja bemutatni a vendégek számára. A kezdő lépéseket egy pallósoron teheti meg a látogató, mely egy mocsárréten ível keresztül. Az év első felében a réten víz áll így nagy élmény a vízállás fölött sétálva ismerkedni a mocsárrétek jellemző állat – és növényfajaival. A pallósoron vízisiklók, mocsári teknősök napoznak, szitakötők pihennek meg a korláton. Közelről figyelhetjük meg a vízben úszó vöröshasú unkákat, miközben a réti tücsökmadár, távolabb az énekes nádiposzáta énekét halljuk. Nyár közepétől nyílik a virágkáka és elborítja a kiszáradó részeket bennszülött, védett növényünk a kisfészkű aszat. A tanösvény idős erdőfolton, száraz gyepeken, mocsárszéleken jut el a halastavak partján álló megfigyelő toronyhoz, majd onnan indul a közút felé a Nagy-Zsombékos elárasztott területe mentén. A közel nyolc kilométeres séta az év bármely szakában sok látnivalót nyújt.

Az információs táblákat, útjelzőket rendszeresen karbantartjuk, a nyomvonalat évente több alkalommal kaszáljuk, ápoljuk. A pallósor fölött is eljárt az idő és szükségessé vált javítása, mely lehetővé teszi, hogy tavasz közeledtével újra biztonságos nyomvonalon fogadjuk vendégeinket.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

ERDEI PROGRAMOK A KÖRÖS MAROS NEMZETI PARKBAN ITT>>>

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: