Hamarosan itt a tavasz – Az erdőjárás szigorú szabályai

A hosszú hideg tél után lassan idén is csak ideér a tavasz. Ilyenkor szívesen indulunk el a közeli (vagy távolabbi) erdőkbe, a tavaszi illatokért, a madárdalért, a mozgás öröméért. Ahhoz, hogy ez valóban csak jó élmény és öröm legyen, fontos tudni, hogy az erdőjárásnak szigorú szabályai vannak. Ezek olyan fontos tudnivalók, amik egyrészt a látogatók, másrészt az erdőlakók érdekeit szolgálják.

pilis_kirandulas_tura_oszMit szabad és mit nem az erőben? Az erdők megőrzése és az erdőben kikapcsolódást keresők nyugalma érdekében bizonyos szabályok ismerete és betartása szükséges. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

  • Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja. Az erdőgazdálkodó a szabad látogatást bizonyos esetekben (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély stb.) korlátozhatja. Az erdő – bár számos esetben közfunkciókat lát el, de – nem közterület.
  • Fontos figyelemmel lenni arra, hogy erdeink egyben vadászterületek is. Általában sötétedéstől pirkadatig tart a vadászat, ezért tanácsos a kirándulást ehhez időzíteni. Egyben javasoljuk, hogy egy nagyobb erdei túra előtt informálódjanak a vadászterület hasznosítójától.
  • Az erdőterületen gépjárművel, motorral közlekedni tilos. Az erdőben üdülés, sportolás és kirándulás céljából emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel saját felelősségére bárki ott tartózkodhat, de az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben nem okozhatnak kárt, illetve nem zavarhatják indokolatlanul az ott tartózkodók (pl. gyalogosok, kirándulók) pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet. Kerékpározásra és lovaglásra a jelölt gyalogos turistautat csak abban az esetben szabad használni, ha ez kerékpáros, illetve a lovas használatra is ki van jelölve! A gyalogosok épségére mindenhol, a kijelölt útvonalakon is vigyázzunk!

kirandulas

  • Kutyát sétáltatni kizárólag pórázon szabad! Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, zavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget kaphatnak el a vadon élő ragadozóktól.
  •  Tüzet a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani. Tűzrakás előtt tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, aktuális információ a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól vagy az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is!
  • A természetvédelmi területen tilos az élőlények (növények és állatok) és azok élőhelyeinek veszélyeztetése, elpusztítása. A védett növényeknek, állatoknak már a gyűjtése is bírságot von maga után. A természetvédelmi terület határát a térképek jelölik, a terepen tábla jelzi.

sostoi_erdo

  • Kérjük, az erdőterületen ne szemeteljenek! A kirándulás során keletkezett hulladékot vigyék el a legközelebbi szemetesig – vagy akár az otthoni hulladékgyűjtőbe!
  • Az erdő természeti értékeit mi, emberek veszélyeztetjük a legjobban. Erdei sétáink során ne térjünk le a kijelölt turistautakról, kiépített sétautakról. A felesleges taposás évtizedekkel visszavetheti a fiatal erdők növekedését, elpusztítja a védett növényeket és azok élőhelyeit.
  • Az erdő növények és állatok ezreinek élőhelye. Viselkedjünk benne vendéghez illő, kellő tisztelettel!

MAKASE_Holdfenytura_6

(Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: