Megújul a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

Több mint háromszázmillió forint európai uniós forrásból újulhat meg a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark – jelentette be Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hétfőn, Szarvason.

korosvolgyiallatpark

Dr. Rácz András elmondta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) összesen 4,5 milliárd forint jut a nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményeinek fejlesztésére, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pedig mintegy 38 milliárd forintnyi forrást biztosít természetvédelmi célokra, amelyből mintegy száz projekt valósítható meg.

A KEHOP révén több mint százezer hektáron javulhat az élőhelyek állapota, illetve a megőrzés feltételei, emellett a természetvédelmi őrszolgálat munkaeszközeire, a nemzeti parkok körülbelül 14 ezer egyedből álló őshonos magyar állatállományára és monitoring eszközökre is jut forrás – fejtette ki a helyettes államtitkár. Nagy eredménynek nevezte, hogy a 38 milliárd forintnyi forrás nem csökkent a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakhoz képest. Hozzátette: a GINOP-ból turisztikai jellegű fejlesztések valósíthatóak meg. 4,5 milliárd forintból öt projektet támogatnak: a szarvasi fejlesztés mellett a kis-balatoni, a Szeleta-parki, a dunakanyari látogatóközpontot, valamint a Fertő-tónál egy kisebb volumenű beruházást.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: a 2016-os év kiemelkedő volt a turizmus területén, ez Békés megyében is egyre jobban érzékelhető. Szarvas adottságai kiválóak, a természeti környezet mellett a horgász- és vadászturizmus is erős – jegyezte meg.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta: a beruházás révén megduplázható a látogatóközpont évi 20 ezer fős látogatószáma. Kifejtette: a 330 millió forintos támogatásból felújítják a 22 hektáros Anna-parkot, létrehoznak egy lombkorona-sétányt, egy foglalkoztató épületet, amely erdei iskolák és nyári természetvédelmi táborok számára biztosít helyszínt és új parkolókat alakítanak ki. Körülbelül 75 millió forintból új kiállítást alakítanak ki a látogatóközpontban, és felépítenek egy nemzeti parki boltot is, ahol a saját maguk által előállított termékeket (mézeket és sajtokat) árulnak majd. Emellett fejlesztik az állatparkot is, többek között ürge-kifutót, nyírfajd bemutatót alakítanak ki, és Csehországból hoznak két jávorszarvast. E fajból Magyarországon csak egyetlen példány él – jegyezte meg Tirják László.

A fejlesztés idén nyáron veszi kezdetét, és várhatóan két év alatt befejeződhet. A 45 állatfajt bemutató Körösvölgyi Állatpark 2014-ben nyílt meg. Ez a Kárpát-medencei vadon élő állatok legnagyobb gyűjteménye.

(MTI/FM Sajtóiroda)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: