Téli kalandozások nemzeti parkjainkban

Transzbükki átkeléssel, madárgyűrűzéssel a Jági-tónál, erdei sétával a Vendvidéken, hortobágyi saslessel, vagy éppen téli dzsungeltúrával várják a természetkedvelőket január 21-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében a Magyar Nemzeti Parkok.

madargyuruzes_jagito_31A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben is csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A nemzeti parkok természetvédelmi szakemberei ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnánk el.

A Magyar Nemzeti Parkok színes programajánlataikkal mind az állatvilág, mind a földtani értékek és magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.

(Kép forrása: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság)

(Kép forrása: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság)

A madárvilág kedvelőinek különös figyelmébe ajánljuk a „Madárgyűrűzés a Jági-tónál” rendezvényt, ahol a kihelyezett madáretetőknél hatalmas a sürgés-forgás, vagy a „Vadludak útján a Fertő-tájon” programot, hiszen a Fertő és Fertőzug szikes tavai fontos gyülekező- és telelőhelyei több ezer, a költőterületükről télen délre húzódó vadlúd és réce fajnak. Az „Északi madárvendégeink” túra a Biharugrai-halastavak mentén is izgalmas pillanatokat ígér.

A földtani értékek iránt érdeklődők biztosan maradandó élményeket szerezhetnek „Téli túra Jósvafőn” programon, ahol a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. E barlangunk kiemelkedő értékét mutatja, hogy már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy vidám időutazásra is buzdít az Eperjes-hegyi tanösvényen, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke címet nyerhette el.

A táji értékek szerelmeseinek jó szívvel ajánljuk a minden évben sikeres „Transzbükki Átkelés” programot, ahol a Nagy-völgyet és az Ablakos-kő völgyet végigjárva résztvevőink feljutnak a Bükk-fennsíkra. A Fekete-sár-rét érintésével a túrázók felkeresik az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot, majd gyönyörködhetnek a Vörös-kő bércről eléjük táruló lélegzetelállító látványban.

Rétisas a hóban (Fotó: Csonka Péter)

Rétisas a hóban (Fotó: Csonka Péter)

A téli túrákról bővebben:

Téli túra Jósvafőn
2017-01-21 – Helyszín: Jósvafő
Bővebben

Vidám időutazás az olaszfalui Eperjesi-hegyi tanösvényen
2017-01-21 – Helyszín:Olaszfalu
Bővebben

VIII. Transzbükki Átkelés – Erőss Zsolt Emléktúra
2017-01-21 – Helyszín: Bükk
Bővebben

Téli dzsungeltúra
2017-01-21 – Helyszín: Drávasztára
Bővebben

Családi nap Királyréten: Tél az erdőben
2017-01-21 – Helyszín: Szokolya – Királyrét
Bővebben

Madárgyűrűzés a Jági-tónál
2017-01-21 – Helyszín: Pilisszentiván
Bővebben

Telelő – Vadludak útján a Fertő-tájon
2017-01-21 – Helyszín: Borsodi-dűlő nevű szikes tó partján álló kilátótorony
Bővebben

Hortobágyi sasles
2017-01-21 – Helyszín: Kecskés puszta
Bővebben

Téli túra az ártéri erdőben – Mártélyi Tájvédelmi Körzet
2017-01-21 – Helyszín: Mártélyi Tájvédelmi Körzet
Bővebben

A Biharugrai-halastavak téli madárvendégeinek megfigyelése
2017-01-21 – Helyszín: Biharugra
Bővebben

Erdei séta az Őrségi Nemzeti Parkkal
2017-01-21 – Helyszín: Orfalu
Bővebben

(FM Sajtóiroda, Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: