Védjük a vadat: rendkívül fontos az állatok téli etetése

A fagyos, de hó mentes időszakot követően Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő erdőkbe is megérkezett a várva várt hó. Ha már nem sikerült karácsonyra, vagy legalább a téli szünetre, az eddigi elmaradást egyszerre pótolta az időjárás, mivel 2 nap alatt változó vastagságú, a Bükkben 20-30, míg a Zemplénben 30-50 centiméteres hóréteg képződött. Az erdészek várták már a havat egyrészt a szépsége miatt – ellentétben a ködös, nyirkos időjárással-, másrészt a természet is igényli a hótakarót és a hideget is egyaránt.

teli_vadetetesTekintettel a jelenlegi -10 fok alatti éjszakákra, illetve a hirtelen lehullott extrém mennyiségű hóra, beszélnünk kell a téli időjárás jelentette többletfeladatokról is. A jó vadgazda ilyenkor nem feledkezhet meg a vadászterületén élő vadállományról. Nagyon fontos, hogy a vadetetők ebben az időszakban mindig fel legyenek töltve elegendő, jó minőségű szemes és szálas takarmánnyal, valamint az ásványi anyagok pótlását lehetővé téve, nyalósóval. A téli vadetetés azért is fontos, mivel a születendő vadmalacoknak és muflonbárányoknak egy elnyúló hideg időjárásban igencsak lecsökkenhetnek a túlélési esélyei. Ez a május-júniusi időszakban születendő őzgidák és a szarvas borjak esetében már nem várható – tájékoztatott Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője.

Sajnos, a magas hóállás rendkívül veszélyes a vadállományra, főleg a kisebb testűekre, az őzekre, muflonokra. Mivel a hasuk állandóan a hideg hóban van, könnyen felfáznak, és ez a vad pusztulásához vezethet. Ez a hó mennyiség szinte teljes mértékben ellehetetleníti a vad természetes, földön található (makk, fű, stb.) takarmányhoz való jutását. A nagy hóban képtelen sokat mozogni, a távolabbi etetőkhöz csak nagy erőfeszítések árán képes eljutni.

Az erdészeti munkálatokra tekintettel is elvégzett erdei utak takarítása a vad közlekedését is nagyban elősegíti. Ugyanazon a nyomon közelíti meg az etetőt, amit a vadetetést végző erdészeti személyzet autója hagyott hátra. Ilyenkor a vadetetők körül koncentrálódik a vad, ahol a gondos vadgazda jóvoltából minden esetben jó minőségű és kellő mennyiségű takarmányt találhat. A nagyvadak részére kijuttatott takarmány az egyéb erdei állatok, elsősorban a madarak, kisemlősök számára is jelentős segítséget jelent a tél megpróbáltatásainak túlélésében.

Az erdészek ilyenkor nem feledkeznek meg az erdőgazdálkodási munkálatok zökkenőmentességét biztosító-, valamint a közjóléti létesítményekkel kapcsolatos munkálatok (utak síktalanítása, hó eltakarítása, stb.) haladéktalan elvégzéséről sem – hívta fel a figyelmet Szentléleki Tibor.

(Északerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: