Világításkorszerűsítés az Abaligeti- és a Tettyei Mésztufa-barlangban

Január második hetében megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei Mésztufa-barlang világításrendszerének korszerűsítése, továbbá a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat végeznek el a KEHOP-4.1.0-15-2016-00005 számú projekt keretében. Az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer is kiépül, amely a barlangi patakot, a barlang levegőjét, valamint a kőzetek mozgását fogja figyelni.

(Kép: Gergely Tibor)

(Kép: Gergely Tibor)

A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátással és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is. A monitoring rendszer kiépítése révén az Abaligeti-barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól és élővilágáról informálódhatnak a látogatók.

A kivitelezési munkák zavartalan elvégzése érdekében az Abaligeti-barlang várhatóan 2017. május közepéig, a Tettyei Mésztufa-barlang pedig várhatóan 2017. március végéig zárva tart. Amennyiben a munkavégzés a tervezettnél hamarabb megvalósul, a barlangok megnyitása ezen időpont előtt is megtörténhet. A Denevérmúzeum a nyitvatartási rend szerint fogadja a látogatókat.

(Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – ddnp.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: