Mi várható idén a Szegedi Vadasparkban?

Sikeres éven vagyunk túl, összesen 180.850 főre emelkedett a látogatottságunk, és ezzel együtt nőttek a bevételeink is, olyannyira, hogy ebből a szempontból rekordévnek számít a 2016-os. A jegybevételek növekedése és a Vadaspark vállalkozási tevékenységeinek sikere azért is fontos, mert ez lehetővé teszi a jövő eltervezett feladatainak végrehajtását. Mert természetesen az a fejlődés, amelyet a látogatóink az elmúlt években tapasztaltak, nem állhat meg. Azon kisebb-nagyobb fejlesztésekre, amelyek a látogatók kényelmét, vagy az állatgyűjtemény gazdagítását szolgálják, idén is számítani lehet. Mindez azonban eltörpül egy idén induló projekt mellett, amely várhatóan évtizedekre meghatározza majd a Vadaspark működését.

elefant_design_plan

Nem másról van szó, mint amiről már sokan hallhattak, akik figyelemmel kísérik a Vadasparkkal kapcsolatos híradásokat: a Szegedi Vadaspark indiai elefánt bemutatórendszert tervez építeni európai uniós pályázati forrásból, Szegedi Megyei Jogú Várossal közös konzorcium keretében (a tervezett költségek: 480 millió Ft – TOP-6.l.4 tám.). Mindez óriási lépést jelent, nem csak azért, mert ez lesz az eddigi történetünk legnagyobb mértékű fejlesztése, hanem a faj jelentősége és a tartásával járó szakmai kihívásoknak való megfelelés is egyfajta „szintlépést” eredményez majd az állatkertek nemzetközi rangsorában. Természetesen ezzel együtt számítunk arra is, hogy még többeket fog Szeged állatkertje vonzani, növelve ezzel nemcsak a bevételeinket, hanem a város turisztikai vonzerejét is.

A komplex, az indiai elefántok természetes élőhelyét, és annak ősi kulturális adottságait egyaránt megjelenítő bemutatórendszert 2018. tavaszán kívánjuk átadni a nagyközönségnek. Sajnos, ez azzal is jár, hogy az építkezés miatt a látogatóink türelmét kell kérnünk bizonyos időszakokban. Szerencsére emiatt nem kell olyan állatkerti részt lezárnunk, amely révén csökkenne a látnivalók száma, egyedül az autós forgalom fog megnövekedni a gazdasági bejáratunk és az Ázsia-ház közötti útszakaszon. A bemutató tervezett helye ugyanis egy eddig be nem épített, de központi helyzetű terület lesz, az Ázsia-ház és a sisakos kazuár kifutó között található területen.

A nagy építkezés mellett persze idén is számíthatunk kisebb-nagyobb újdonságokra, csakúgy, mint állatkölykök, fiókák születésére. Mindenkit szívesen látunk 2017-ben is. Töltsön el kellemes órákat nyugodt erdei környezetben és különleges állatok társaságában!

Röviden a Vadaspark 2017-es programkínálatáról

Elkezdődött egy új év, faggyal, s némi hóval, de a folyamatosan működő Vadaspark életében mindez csak egy állomás. Állataink egy része, legfőképp a trópusi vidékekről származók, fűtött, többségében a látogatóknak készült betekintő ablakkal ellátott házakban élik mindennapjaikat, mások pedig, a mérsékelt és hideg égöviek, a szabadban töltik sokszor a nyárinál is aktívabb életüket. Látványban is különbözik ekkor a Vadaspark a szezonban megszokottaktól, érdemes egyszer meglesni is ez utóbbi állatokat, amelyek ebben az időben érzik elemükben magukat.

Az állatkerti állatok látványán kívül, ahogy tavaly, most is számos programot kínálunk, a szabadidő hasznos eltöltésére. Soha még annyi rendezvényt nem tartottunk, mint 2016-ban, szám szerint 31-et. Sőt, nyáron minden vasárnap – a partnereink támogatásával – különböző meglepetéssel szolgálhattunk, a solymászbemutatótól a katasztrófavédelmi napig. A kedvező visszajelzések tudatában döntöttünk úgy, hogy ezt az utat folytatjuk, és hasonló szempontok szerint tervezzük meg a 2017-es év rendezvényeit is.

SZEGED, HUNGARY - 2. FEBRUARY 2016 - Children are looking brown bears in the "bear prediction" program of Szeged Zoo

SZEGED, HUNGARY – 2. FEBRUARY 2016 – Children are looking brown bears in the “bear prediction” program of Szeged Zoo

A programjaink a természet ébredésével élednek, s újulnak meg évről évre. A hagyományaink szerint a szórakoztatáson kívül mindig érdekes és izgalmas plusz élményekkel is szolgálnak, hiszen játékos ismeretterjesztéssel, állatsimogatókkal, vetélkedőkkel tarkítottak. A tavaszi zöld ünnepek, víz világnapja, föld napja, madarak és fák napja mellett, lesz természetesen húsvéti tojásvadászat, gyermeknap, de tűzoltóautós katasztrófavédelmi nap is. Kínálatunk élményszintje nyáron éri el csúcspontját, amikor is a sötétség adta lehetőséget kihasználva, szombat éjszakai látványos állatbemutatók zajlanak majd. Mindezek mellett a tavaly elkezdett és népszerűvé vált nyári vasárnapi bemutatkozó programok is folytatódnak, ahol mindig más-más partnerintézményünk lesz vendégünk, van, aki kutyákkal, van, aki ragadozó madarakkal, mások minden korosztálynak szóló játszóházi kínálattal.

Mivel indítunk idén? Amióta macik vannak nálunk, elhagyhatatlanná válik a február eleji medveles, ahol, többek között, a bundások aktuális viselkedéséből próbálunk, a hagyományokra építve időt jósolni. A február 2-án tartott program részleteit a következő híradásainkban tesszük közzé.

(Szegedi Vadaspark)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: