Somogyország kiemelkedő értéke a Mesztegnyői Állami Erdei Vasút

Hagyományos módon Vízkeresztkor, a Megyenapon adják át az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címeket és a Somogyi Érték Díjakat, melynek célja a helyi hagyományok és értékek megőrzése, Somogy megye vonzerejének növelése. 2017-ben hivatalosan is somogyi érték lett többek között a SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészete által üzemeltetett Mesztegnyői Állami Erdei Vasút.

mesztegnyoi_erdei_vasut

Az erdei vasútvonalak néhány évtizede még a faanyag kiszállításának fontos helyszíne volt, a SEFAG Zrt. területén azonban mára mindössze a mesztegnyői maradt fent, amely napjainkban a Somogy megyei erdei turizmus egyik kedvelt célpontja.

A nagyjából 9 kilométeres fővonal a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, erdők, tavak között kanyarog, és nyitott kocsijaiból gyönyörködhetünk tájban, amely a történelem során még fegyveres harcok színtere is volt. A II. világháború során a német csapatok védekezésre rendezkedtek itt be. Ezt a vonalat Margit-állásnak hívták, az egykori lövészárkok egyes részeit pedig még ma is fellelhetjük a környéken.

A belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, kőris-szil ligeterdők, égerlápok között vezet Mesztegnyői Állami Erdei Vasút szép vonalvezetésű pályája. A környéken ötvennél is több védett növény él, köztük a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tőzike és a békaliliom. A vízfolyások és a tavak menedéket adnak a vízimadaraknak: vöcskök, gémek, kócsagok, különféle récék, de még a ritka fekete gólya és rétisas is fészkel a tájvédelmi körzet területén.

A SEFAG Zrt. minden évben május elsején rendezi meg a Mesztegnyői Erdei Vasút Napját, amikor számos érdekes programmal várják a látogatókat, kirándulókat.

A Mesztegnyői Állami Erdei Vasút menetrend szerint heti két alkalommal közlekedik, de csoportok – előzetes egyeztetés alapján – ettől eltérő időpontokban is igénybe vehetik. Kérésre erdész, természetvédelmi szakember kíséri az utasokat és mutatja be a látnivalókat.

(Kép forrása: gyeregyalog.hu)

(Kép forrása: gyeregyalog.hu)

2017-ben egyébként Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a Weeber-Szabados művészházaspár életműve, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, az iharosberényi Inkey-kastély és kastélypark, a Dél-Balatoni Borút és a siófoki Férfi Dalkör.

Somogyi Érték díjban részesült még a zselici hársméz, Gölle útmenti keresztjei, a kaposmérői Harangláb emlékmű, a bélyeges téglák Magyarországon – göllei téglagyűjtemény, a göllei kálvária, a gamási Nagyboldogasszony r.k. templom, a gamási plébánia, a gamási világháborús emlékmű, az őrtilosi FESTUNG, az őrtilosi Zrínyi – Újvár és Szász Endre várdai műterme.

Mesztegnyői Állami Erdei Vasút

Információ és különvonat rendelés:
Zilahi-Szabó Bence vasútüzem vezető

SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészete
Mesztegnyői Állami Erdei Vasút
tel: (85) 329 312; (82) 556 930
mobil: +36 30/ 9014-268
email: erdeivasut@sefag.hu; kisvasut@sefag.hu
www.sefag.hu

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: